София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Арсенал прегази Челси и се завърна на върха във Висшата лига

До края на двубоя Арсенал продължи да владее инициативата, а Челси просто капитулира през второто полувреме и не успя да покаже нужната реакция

10 дниФутбол 145 Симеон Кисьов

Арсенал разгроми Челси с 5:0 като домакин на стадион „Емирейтс“ в Северен Лондон в мач от 29-ия кръг във Висшата лига. „Артилеристите“ поведоха още в 4-ата минута чрез Леандро Тросар, но головото шоу бе през второто полувреме, когато между 52-рата и 70-ата минута Бен Уайт и Кай Хаверц се разписаха на два пъти за изразителния успех на своя тим.

След този успех Арсенал временно стъпва на върха във Висшата лига, като воденият от Микел Артета тим е с 77 точки след изиграването на 34 двубоя. По този начин „артилеристите“ са с три точки пред втория Ливърпул, който е с мач в запас и с 4 пред Манчестър Сити, който обаче с два изиграни двубоя по-малко от прекия си конкурент за титла в Англия.

Двубоят започна с мигновен натиск от страна на Арсенал, който даде резултат в 4-ата минута. Деклан Райс изведе Леандро Тросар зад гърба над Алфи Гилкрист, като белгиецът потърси близкия долен десен ъгъл и реализира.

Райс на свой ред стреля от границата на наказателното поле на Челси в 22-рата минута, но топката прелетя над напречната греда на вратата, пазена от Джордже Петрович.

Пет минути по-късно Кай Хаверц излезе очи в очи със стража на Челси, но ударът му бе отразен. Последва добавка от страна на Тросар, но Петрович показа страхотен рефлекс и отрази.

Марк Кукурея получи топката на чиста позиция в 29-ата минута, но се поколеба, което помогна на бранител на Арсенал да възстанови позицията си и да блокира изстрела на испанеца.

Енцо Фернандес се възползва от рикошет в наказателното поле на Арсенал в 30-ата минута и стреля, но не успя да намери целта.

Арсенал започна ударно второто полувреме. В 49-ата минута Деклан Райс стреля от близко разстояние, но Джордже Петрович отново бе последна преграда пред гола.

Две минути по-късно Кай Хаверц получи топката в наказателното поле и шутира, но бранител на Челси блокира. Бен Уайт бе на правилното място в точния момент, за да направи добавка и да реализира.

Арсенал стигна до трети гол в 57-ата минута, когато Мартин Йодегор направи страхотно дълго подаване, извеждайки Кай хаверц сам срещу Петрович. Германският национал този път не сбърка и опъна мрежата на Челси за трети път.

Головото шоу продължи, а в 64-ата минута резултатът вече бе 4:0 в полза на Арсенал. Букайо Сака проби по дясното крило и навлезе навътре, за да продължи за Хаверц, който необезпокояван стреля от точката за изпълнение на дузпа, за да прати топката в долния ляв ъгъл на вратата.

Арсенал качи Челси на сериозна разлика в 70-ата минута, когато Бен Уайт получи топката по дясното крило и шокира Петрович с опит за центриране, който се превърна в неспасяем удар, като топката се оплете в мрежата на вратата зад Джордже Петрович.

До края на двубоя Арсенал продължи да владее инициативата, а Челси просто капитулира през второто полувреме и не успя да покаже нужната реакция.