София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Еспаньол е вторият отпаднал от Ла Лига

Така в последния кръг ще се решава седмата позиция, като в битка влизат пет отбора

11 месецаФутбол 3 Симеон Кисьов

Еспаньол и Валенсия завършиха наравно 2:2 в мач от предпоследния 37-и кръг на Ла лига. Каталунците се нуждаеха от задължителна победа, така че да запазят шансове за оцеляване. След като не успяха да победят, се превърнаха във втория тим, след Елче, който изпадна в Сегунда Дивисион.

Диего Лопес даде аванс на „прилепите“ в средата на първата част. Еспаньол демонстрира характер и направи обрат. Сесар Монте в 40-ата минута и Мартин Брейтуейт в 50-ата минута бяха точни. Валенсия обаче се добра до точката с гол в добавеното време, дело на Самуел Лино.

След ремито Еспаньол е с 36 точки на 19-ата позиция, на 4 от безопасната зона при оставащ само един кръг.

Някои измежду Валядолид, Селта Виго, Алмерия, Валенсия, Хетафе и Кадис ще е третият изпадащ. Засега най-застрашените са първите три. Валядолид е с 39 точки след 0:0 като гост на Алмерия, който е с 40 точки. С 40 точки е и Селта Виго, който падна от Кадис с 0:1. Валенсия, Хетафе и Кадис са с по 41 точки и имат само математически шансове да изпаднат.

Битката за последните места в европейските клубни турнири също ще се решава във финалния кръг.

Топ 4 вече е определен – Барселона, Реал Мадрид, Атлетико Мадрид и Реал Сосиедад. Неяснотите са най-вече около седмото място.

Бетис победи с 2:1 Жирона. Домакините поведоха чрез Мигел Гутиерес в 36-ата минута, но допуснаха обрат. За Бетис на два пъти точен беше Борха Иглесиас в 47-ата и 77-ата минути.

След успеха андалусийците със сигурност ще финишират на 6-ата позиция с 59 точки и си гарантираха участието в Лига Европа през следващия сезон. Виляреал падна с 1:2 от Райо Валекано, но ще финишира пети и също ще играе в Лига Европа.

Много по-интересно е около седмото място и Лига на конференциите. Осасуна и Атлетик Билбао са го окупирали с по 50 точки. Точно зад тях с по 49 точки са Жирона, Райо Валекано и Севиля.

Атлетик Билбао падна от последния Елче с 0:1. Баските се нуждаеха от победа и щяха да си подсигурят евроучастието, но допуснаха сензационната загуба. Опашкарят Елче записа едва петата си победа през сезона с гол в края. Лукас Бойе завърши бърза контраатака и прати топката в мрежата на Унай Симон.

Добрата новина за Билбао е, че в същото време и Осасуна допусна загуба, отстъпвайки с 1:2 от Хетафе като гост.

Така в последния кръг ще се решава седмата позиция, като в битка влизат пет отбора.