София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Осака е на финал след тежка битка с Брейди

Японката стигна до финала след много оспорван и интересен сблъсък с американката Дженифър Брейди

4 годиниТенис 2 Симеон Кисьов

Наоми Осака е първата финалистка в тазгодишното издание на US Open. Шампионката от 2018 година ще има шанс за втори път да спечели трофея в Ню Йорк. Японката стигна до финала след много оспорван и интересен сблъсък с американката Дженифър Брейди. Осака обаче надделя в три сета със 7:6(1), 3:6, 6:3 за малко повече от два часа.

Двете тенисистки предложиха един много вълнуващ двубой. Те бяха равностойни в повечето показатели и само дребните детайли и по-големият опит помогнаха на Осака да надделее над съперничката си.

В първия сет всяка от тенисистките печелеше своето подаване. Брейди имаше единствената точка за пробив в седмия гейм, но Осака показа здрави нерви и се измъкна от трудната ситуация. В крайна сметка победителят в сета трябваше да бъде определен след тайбрек. Там японката пое контрола от самото начало и даде само една точка на американката, като се наложи със 7:1 точки.

Вторият сет продължи в същото темпо. Разликата в него дойде в 8-ия гейм, когато Брейди за втори път в мача имаше точка за пробив и този път не сгреши, като така поведе с 5:3 гейма. След това американката бе безгрешна и при своето подаване, за да изравни резултата в сетовете на 1:1.

Това обаче като че ли допълнително мобилизира Осака, която вдигна оборотите. В четвъртия гейм 22-годишната тенисистка стигна до първата си възможност за пробив в мача и веднага я реализира, като така поведе с 3:1 гейма.

До края Брейди се бори със зъби и нокти да остане в двубоя. В шестия гейм тя показа характер и спаси три точки за пробив. Осака обаче вече държеше контрола над срещата и не допусна грешки, като затвори сета с 6:3 гейма в своя полза, а така си осигури и победата в мача.

Японката вече чака да научи името на съперничката си в сблъсъка за трофея. В другия полуфинал една срещу друга ще се изправят Серина Уилямс и Виктория Азаренка.