София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шарл Леклер спечели квалификацията за Гран При на Италия

Куриозен финал на битката за първото място в Италия

5 годиниМоторни 1 Телевизия Евроком

Пилотът на Ферари във Формула 1 Шарл Льоклер ще стартира от първа позиция в Гран при на Италия, след като спечели квалификацията на пистата „Монца“, завършила доста странно. В края на третата част от квалификацията за място имаше забавяне на колоната от коли в инсталационната обиколка, предшестваща последните опити за бързи такива. Това на практика не позволи на никого от конкурентите на Льоклер да го атакува и той спечели полпозишън с време 1:19,307 минута, а това без съмнение ще бъде сериозно дискутирано. Първата позиция на Ферари за старт на „Монца“ пък се случва за рекорден 21-и път в историята.
След Льоклер със само 39 хилядни от секундата се нареди световният шампион и лидер в генералното класиране Люис Хамилтън, следван от своя съотборник в Мерцедес Валтери Ботас, чието време без малко да не бъде зачетено заради катастрофата на Кими Райконен с Алфа Ромео на завоя "Параболика" по средата на последния етап. Заради завъртането на Айсмен и удара в предпазната стена се стигна до прекъсване. След това всички участници от финалния топ 10 изчакаха до самия край, оставяйки си уж достатъчно време за финални опити, но инсталационната обиколка преди това им попречи. Нико Хюлкенберг с Рено и Карлос Сайнц-младши с Макларън излязоха първи на трасето и направиха всичко възможно, за да се забавят и да не позволят на останалите да дадат по-добри времена.
Даниел Рикиардо с Рено, Хюлкенберг и Сайнц бяха единствените други състезатели, поставили време в третата част от квалификацията, докато Алекс Албън с Ред Бул, Ланс Строл с Рейсинг Пойнт и катастрофилият Кими Райконен допълниха топ 10 без обиколки в тази чест.