София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тото Волф – човекът зад успехите на Мерцедес и Люис Хамилтън във Формула 1

"Вярвам в съдбата, но не и в късмета"
1 месецМоторни 114 Симеон Кисьов

Имаш проблем, който искаш да разрешиш? Тогава със сигурност трябва да се обадиш на г-н Волф. Харизматичният бос на отбора във Формула 1 на Мерцедес винаги успява в изключително напрегнатата среда на Гран При надпреварите да намери решение на всеки проблем, и то без излишни нерви. Без съмнение той е една от причините „Сребърните (черните за този сезон) стрели“ да вземат шест титли при конструкторите. Волф поддържа динамични отношения с всички, включително пилотите Люис Хамилтън и Валтери Ботас.

Тото издигна отбора на Мерцедес до тотален доминатор във Формула 1, какъвто историята на спорта може би не е виждала. Когато го попитахме какви са трите най-важни съставки за успеха на отбора, Волф отговори лаконично:

„Страст, устойчивост и енергията на екипa. Във Формула 1 и в бизнеса научаваш най-много от тежките дни. Независимо дали си на пистата или в офиса. Когато загубиш състезание, започваш да се съмняваш в себе си. Начинът, по който реагираш, за да излезеш от ситуацията, е единственото важно нещо. Дори и да се чувстваш ужасно в този момент, пак трябва да можеш да разсъждаваш. Като отбор имаме тази способност и мисля, че това е един от аспектите, които ни помагат да бъдем успешни.“

Роден във Виена през 1972-ра, първата цел на Тото е да бъде в състезателен автомобил. След успех в австрийската Формула Форд, както и в „24-те часа на Нюрбургринг“ през 1994-а – той решава, че истинската му страст е в бизнеса и инвестициите. Изучава бизнес и икономика в университета на Виена. През 1998-а стартира своя инвестиционна компания Marchfifteen. През 2004-а създава Marchsixteen. Тото прави изключително умни инвестиции в технологични компании през 90-те.

Той бързо събира капитал, който започва да влага там, където винаги е било сърцето му – моторните спортове. Преди да се присъедини към отбора на Мерцедес, Волф е инвеститор в Уилямс, където е притежател на 15% от акциите на легендарния британски тим. Победата в Гран При на Испания, която е първа за Уилямс от осем години, е до голяма част и негова заслуга. Преди Уилямс Тото стартира компания за мениджмънт на пилоти заедно с Мика Хакинен. Именно тази нетипична смесица от бизнес нюх и усет към хората е нещото, което носи резултатите. Подходът на Волф носи голям успех и с двамата пилоти на Mercedes, които са две абсолютни противоположности.

„Ние обичаме динамиката и харесваме и двамата (Люис и Валтери). Валтери е типичен финландец. Той е интроверт, тих, живее уединено. Неговото каране на пистата говори вместо него. Скоростта му напоследък е впечатляваща. От друга страна, Люис е екстроверт. Той е много отдаден на благотворителност и каузата „Black Lives Matter“, която се бори срещу расизма.“

Люис има много силно развито усещане и желание за надпревара и победа. Това създаде силно приятелство между тях.

„Ние не се познавахме, когато започнахме. До ден днешен смятам Люис за свой приятел и човек, на когото вярвам. И двамата знаем, че трябва да работим в синхрон, за да постигнем успех. Минахме през трудни моменти в последните осем години, но също така имаше и много емоционални и позитивни изживявания. Мисля, че това е част от силната връзка, която имаме.“

Времето, което прекара извън състезанията заради Covid-19, по никакъв начин не намали желанието на Волф да се върне още по-гладен за успехи. Тото признава, че се е радвал на прекараното време със семейството си, но надпреварите са нещото, което поддържа огъня в него.

„Наистина беше страхотно да бъда със семейството ми. Имам тригодишен син, с когото споделих време, както и с жена ми. С всичките тези пътувания около Формула 1 нямаш много време за вкъщи. Това бе положителният аспект на ситуацията. Научих, че съм човек, който обича напрежението. Обичам битките на пистата и това всъщност съм аз. Да чакам отстрани не ми е присъщо. Обичам да работя и да правя неща. Знаеш ли, когато си състезателен кон в клетка – това не е много хубаво. В този ред на мисли аз се радвам, че ограниченията покрай епидемията бяха разхлабени.“

Какво следва? Нови рекорди за шампионите от Mercedes? Със 109 победи и 225 подиума накъде ще поеме Тото Волф в живота?

„Очевидно за мен най-важно е да бъда добър съпруг. Искам да видя как децата ми израстват, вярвайки, че имат добра връзка с баща си. След това идва удовлетворението и страстта към това да изпълня работата си в компанията и отбора. Едно нещо е сигурно, аз вярвам в съдбата, но не и в късмета. Това е нещо, което сам постигаш благодарение на мечтите си, които ще те отведат там, където трябва да бъдеш“, завършва австриецът.