петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Анкара не смята свалянето на руския самолет за враждебно действие

      Турция не смята инцидента с сваления руски бомбардировач Су-24 през ноември 2015 г. за враждебно действие към Русия и се надява на възстановяване на руско-турските отношения, заяви вицепремиерът на Турция Нуман Куртулмуш.

      Руският президент Владимир Путин заяви по-рано, че Русия иска да възобнови отношенията с Турция и очаква конкретни стъпки в тази насока от страна на Анкара. Той добави, че очаква извинение от турска страна и обезщетение за сваления руски бомбардировач над Сирия. Властите в Анкара твърдят, че покушението се е случило в границите на Турция.

      И от руска страна, и от турска страна има желание да се подобрят отношенията. От самото начало казахме, че нямаме намерение да се развалят отношенията, не е имало такъв замисъл. Когато приземихме самолета, който наруши въздушното ни пространство, неговата принадлежност не беше известна. Турция не е свалила умишлено бомбардировача. Ние се надяваме отношенията между Русия и Турция отново да се върнат на предишното си ниво, заяви Куртулмуш.

      Отношенията между Русия и Турция са в криза след 24 Ноември 2015 година, когато турски изтребител свали в Сирия руски Су-24 бомбардировач. Руският президент нарече този акт „удар в гърба“ и наложи на Турция редица икономически ограничения. Новият премиер Бинали Йълдъръм на Турция заяви, че страната ще се стреми към нормализиране на отношенията с Русия чрез диалог.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ