неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      САЩ празнуват националния си празник

      САЩ честват днес националния си празник. На 4 юли 1776 г. Континенталният конгрес на Щатите приема документ, в който се обявява, че Тринадесетте колонии, които са във война с Великобритания от повече от година, вече не са част от Британската империя, а са „свободни и независими щати“.

      Автор на този най-фундаментален за американската нация документ е най-вече Томас Джеферсън. В нощта на 4 срещу 5 юли са отпечатани между 150 и 200 копия на текста на Декларацията и не след дълго е разпространена и четена навсякъде из Тринадесетте колонии.

      Декларацията за независимост е жизненоважен документ за световното културно наследство, защото в него са вложени едни от най-значимите просвещенски и философски принципи, като неотчуждаемите права на живот, свобода и щастие.

      Националният празник на Щатите е най-важният ден в страната. На него се провеждат масови шествия, паради, фойерверки. Традицията повелява празненствата да са пищни. Освен масовите събирания и празненства, във военните бази се почита т.нар. „поздрав към съюза“ с 50 салюта – по един за всеки щат.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ