неделя, 22.09.24
11.2 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Българка е починала след ваксиниране с „АстраЗенека“

      Починалата 57-годишна жена в Пловдив е причината да се спре имунизацията с „АстраЗенека“, това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на брифинг в Пловдив. Фаталният изход се случва в дома й тази сутрин в 3 часа. Ваксинацията е извършена вчера в 12 часа. Жената се прибира без оплаквания вкъщи, но получава остър задух, търсят екип на ЦСМП, който установява смъртта й.

      Ангелов за починалата жена след ваксинация: Тя е била с наднормено тегло и сърдечна операция

      Няма притеснения и официални данни, които да доказват причинно-следствена връзка с имунизацията за смъртта на жена в Пловдив, заяви здравният министър, но допълни: „Ние сме длъжни, мислейки за живота и здравето на всички и сме взели мерки. Нека тези, които са записани в системата, да имат търпение, ще бъдат записани с дни напред служебно и ще получат съобщения“, заяви още Ангелов.

      Министърът подчерта, че взетото решение за спиране на ваксинацията с този препарат има за цел превенция. Нежеланите реакции след имунизиране са 3 на 1000.

      В срок до 24 часа „АстраЗенека“ – България и „БулБио – НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

      По-рано днес премиерът Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на „АстраЗенека“ да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ