събота, 21.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
24.8 C
Варна
Search Suggestions

      Иска се ареста на комисаря по правата на детето в Русия Мария Ловова-Белова

      Заповедта на Международния наказателен съд (МНС) за арест на руския президент Владимир Путин на 17 март показа решимостта на съда да наказва такива военни престъпления. Сред престъпленията е „незаконното прехвърляне на украински деца в Русия“, това сочи BBC Turkish. 

      Освен Путин се искаше арестът и на комисаря по правата на детето на страната Мария Ловова-Белова, която досега беше малко известен политик извън Русия.

      Украинските власти твърдят, че в Русия има около 20 000 украински деца без родители, повечето от които са били взети против волята им.

      Според киевската администрация има семейства, които нямат търпение да се съберат отново с децата си. Около 300 деца са върнати обратно в Украйна през последните няколко месеца.

      Украйна и нейните съюзници подчертават, че тъй като на децата се дава руско гражданство, извеждането им окупираната територия в друга държава е равносилно на „геноцид“, тъй като има за цел да унищожи украинската нация. Това е нарушение на Женевските конвенции от 1949 г., които имат за цел да защитят цивилните на бойното поле.

      „Русия краде бъдещето ни, като отнема децата ни“, каза украинският генерален прокурор Андрий Костин.

      Около 380 украински деца са поети от руски семейства. Това означава, че те не са официално осиновени, но връщането им пак може да бъде сложно.

      ICC твърди, че има разумни основания да се смята, че Мария Ловова-Белова, руският комисар по правата на детето, е лично отговорна за незаконните трансфери „пряко или с помощта на други“.

      Русия не отрича, че много украински деца са били отведени в Русия от началото на „специалната военна операция“, термин, който те използват за войната в Украйна.

      Но цифрите, които Москва сподели, са по-малко от тези на Киев: около 2500 деца са били изпратени през октомври 2022 г. 

      Руските служители и комисарят по правата на децата заявяват, че децата, отведени в Русия, са сираци и не са отведени насилствено, а вместо това са евакуирани за тяхна безопасност.

      Мария Лвова-Белова, чиято задача е да формира държавната политика на Русия за децата, стана публично лице на тези трансфери, твърдейки, че те са насочени към освобождаване на украинските деца от зоните на активен конфликт и „интегрирането“ им в Русия.

      В своите публикации в социалните медии и публични изказвания тя твърди, че е в техен интерес да вземат украински деца в Русия, като подчертава, че децата са щастливи там и че много от тях не искат да се върнат.

      Миналото лято Мария Лвова-Белова взе украинско дете в град Мариупол в Южна Украйна. Градът е превзет от руските войски след месеци на тежки боеве.

      Според руските власти Филип Головня е сирак. Лвова-Белова често публикува негови снимки в акаунтите си в социалните медии и казва, че е разбрала, че е той, когато го е видяла за първи път, малко след като е била доведена в района на Москва с група украински деца.

      Филип не е единственото дете на Львова-Белова.

      В момента Лвова-Беловаи е майка на 10 деца. Пет са нейните биологични деца, а пет са или осиновени. Броят на децата, за които се грижи, се променя през годините, достигайки 18 наведнъж, според докладите.

      Мария Лвова-Белова, на 38 години, родом от Пенза, на 750 км югоизточно от Москва, става комисар по правата на детето на Русия през октомври 2021 г.

      Преди това тя е била щатски сенатор, представляващ своя регион в Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент. Той е активен деятел на управляващата партия Единна Русия.

      Бяха споделени и множество нейни снимки, на които тя е омъжена за православен свещеник и главата й е покрита на религиозни церемонии.

      Тя за първи път започва своята социална работа, фокусирана върху деца и младежи в началото на 2000 година, като основава местна организация, наречена „Квартал Луис“.

      Мария Лвова-Белова е санкционирана от международната общност от първите дни на руската инвазия в Украйна заради откритата й подкрепа за Путин. След като МНС издаде заповед за ареста му, тя отрече обвиненията, като каза:

      „Не знаем какво разглежда ICC. Дискусиите са абстрактни: име, фамилия, без адрес, така че не можем да вярваме на тази информация.

      „Ако децата са разделени, ще направим всичко, за да ги съберем със семействата им“

      В своите акаунти в социалните мрежи Лвова-Белова говори за „топлите съобщения за подкрепа и солидарност, които е получила“ от „колеги, последователи и родители от цялата страна. Няма какво да крием, истината е на наша страна“. „Русия не признава МНС и неговите решения са безсмислени за нас“, каза той.

      От друга страна, адвокат Наталия Секретарева, която работи за правозащитната група „Мемориал“, посочи, че Русия е страна по Женевските конвенции и казва: „Следователно е безполезно да отричаме обвиненията на МНС“.

      Миналото лято Путин подписа указ за опростяване на процеса на предоставяне на руско гражданство на украинци под 18-годишна възраст. Новини и видеоклипове за украински деца, получили руско гражданство, бяха споделени от руски официални лица, включително Мария Лвова-Белова.

      Експерти в Русия казаха пред Би Би Си, че раздаването на руски паспорти на украинци е станало в „масов мащаб“.

      Украйна определи раздаването на руски паспорти на украински деца като „узаконяване на отвличането“.

      Докладът, изготвен от специална комисия на ООН, предупреждава, че настаняването на украински деца в руски семейства и предоставянето им на руско гражданство може да има сериозни последици за защитата на идентичността на тези деца.

      Лвова-Белова казва, че украинските деца се нуждаят от руско гражданство по практически причини, като например достъп до здравеопазване и друга помощ.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ