събота, 21.09.24
14.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Доналд Тръмп е изправен пред федерални обвинения по дело за класифицирани документи

      Доналд Тръмп каза в четвъртък, че е обвинен в неправилно боравене с класифицирани документи в имението си във Флорида, забележително развитие, което го прави първият бивш президент в историята на САЩ, изправен пред наказателни обвинения от федералното правителство, което някога е ръководил.

      Обвинителният акт носи несъмнено тежки правни последици, включително възможността за затвор, ако той бъде осъден.

      Но също така има огромни политически последици, потенциално обръщайки първичните избори на републиканците, в които Тръмп доминираше, и тества отново желанието на избирателите на Републиканската партия и партийните лидери да се придържат към вече два пъти обвинен кандидат, който може да бъде изправен пред още повече обвинения. И това поставя началото на сензационен процес, съсредоточен върху твърденията, че човек, на когото някога е било поверено да пази най-строго пазените тайни на нацията, умишлено и незаконно е съхранявал чувствителна информация за националната сигурност.

      Министерството на правосъдието не потвърди веднага обвинителния акт публично. Но двама души, запознати със ситуацията, които не са упълномощени да я обсъждат публично, казаха, че обвинителният акт включва седем криминални точки. Един от тези хора каза, че адвокатите на Тръмп са се свързали от прокурорите малко преди той да обяви в своята платформа Truth Social, че е обвинен.
      В рамките на 20 минути след обявяването си Тръмп започна да набира средства от него за своята президентска кампания през 2024 г. Той обяви невинността си във видео и повтори познатия си рефрен, че разследването е „лов на вещици“. Той каза, че планира да бъде в съда във вторник следобед в Маями, където голямо жури се събра, за да изслуша доказателствата неотдавна тази седмица.

      Случаят добавя към задълбочаване на правната опасност за Тръмп, който вече е обвинен в Ню Йорк и е изправен пред допълнителни разследвания във Вашингтон и Атланта, които също могат да доведат до наказателни обвинения. Но сред различните разследвания, пред които е изправен, правните експерти – както и собствените помощници на Тръмп – отдавна са виждали разследването на Мар-а-Лаго като най-опасната заплаха и най-зрелата за съдебно преследване. Помощниците в кампанията се подготвяха за последиците, откакто адвокатите на Тръмп бяха уведомени, че той е обект на разследването, предполагайки, че въпросът не е дали ще бъдат повдигнати обвинения, а кога.

      Появявайки се в четвъртък вечерта по CNN, адвокатът на Тръмп Джеймс Тръсти каза, че обвинителният акт включва обвинения в умишлено задържане на информация за националната отбрана – престъпление съгласно Закона за шпионажа, който контролира боравенето с правителствени тайни – възпрепятстване, неверни изявления и конспирация.

      Случаят е крайъгълен камък за Министерство на правосъдието, което разследва Тръмп от години – като президент и частен гражданин – но никога преди не го е обвинявало в престъпление. Най-забележителното разследване беше по-ранно разследване на специален прокурор за връзки между неговата кампания през 2016 г. и Русия, но прокурорите в това разследване се позоваха на политиката на Министерството на правосъдието срещу повдигане на обвинения срещу действащ президент. След като напусна поста обаче, той загуби тази защита.

      Разследването направи голяма крачка напред миналия ноември, когато главният прокурор Мерик Гарланд, мек бивш федерален съдия, който отдавна е заявявал, че никой не трябва да се счита за над закона, назначи Джак Смит, прокурор за военни престъпления с агресивен, твърд – налагане на репутация, за да ръководи както разследването на документите, така и отделно разследване на опитите за подкопаване на изборите през 2020 г.

      Обвинителният акт е резултат от продължило месеци разследване дали Тръмп е нарушил закона, като е държал стотици документи, маркирани като класифицирани в имота му в Палм Бийч, Мар-а-Лаго, и дали е предприел стъпки, за да попречи на усилията на правителството да възстанови записите.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ