събота, 21.09.24
20.8 C
София
23 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ: Започна Българският фестивал на сливата в град Троян (ВИДЕО)

      Loading the player...

      Тридесетото юбилейно издание на Българския фестивал на сливата привлича гости от цялата страна. Празникът започна с дефиле в центъра на града. В него се включиха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, както и Представителният общински младежки духов оркестър, читалищни състави, гостуващи изпълнители, местни производители, занаятчии, граждани и гости на града. 

      „В първия ден на есента в един от най-емблематичните и красиви български градове, перлата на българския балкан отново отвори гостоприемно своите врати, за да се превърне в столица на цветовете, красотата, традициите, обичаите, но и за да ни покаже бъдещето и младостта“, каза Йотова на откриването на празника.

      По думите ѝ без традициите и обичаите не можем да имаме бъдеще. Тя се обърна към екипа на Община Троян, които не само съхраняват 30-годишната традиция на този фестивал, но всяка година има нещо ново и градът става тесен за всички, които искат да се докоснат до автентичното и талантите.

       „Тук си дават среща не само везбата, не само дърворезбата, не само пирографството, не само прословутата троянска керамика, но и всички изкуства, художници и скулптори, танцовото изкуство, певческото изкуство, хоровете“, добави вицепрезидентът. 

      Кметът на община Троян Донка Михайлова откри Българския фестивал на сливата, като го опреди като най-истинското, искреното и жизнерадостното събитие, което Троян чака цяла година.

       „Обичаме Фестивала на сливата, защото чрез него се връщаме към корените си и си припомняме колко важна за нас е планината, колко важно е мястото, на което сме родени, на което отглеждаме децата и внуците си, колко важна е традицията със занаятите, които са неизменна част от нашия празник и, разбира се, колко важна е тя – сливата и ракията“, посочи Михайлова.

      Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов също благодари на домакините за това, че съхраняват местните традиции – с веселие, празнично настроение, гостоприемство.

      Троян е домакин на традиционния фестивал на сливата, градът е пълен с  туристи от цялата страна (снимки) - Bgtourism.bg - Най-важното от туризма!

      На празника по традиция бе „запален“ казанът за изваряване на сливова ракия от тазгодишния главен майстор – Михал Капоун, изпълнителен директор на „Винпром – Троян“ АД. Официалните гости участваха и в игра, свързана с разпознаване на видовете ракии.
      Изпълнен бе и химнът на фестивала с участието на Народно читалище „Изгрев-1926 г.“ в село Бели Осъм и Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки – Троян.

      Празничната програма предвижда също кулинарна изложба и конкурс за най-добра домашна сливова ракия, както и състезание по надяждане с люти чушки. За доброто настроение ще се погрижат ансамбъл „София-6“ и местни и гостуващи танцови и музикални състави. Гостите ще видят и арт инсталацията на Фондация „АЛОС“ и Национална гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ – Троян.
      Вечерта в Троян фестивалът ще завърши с концерт на Трио „Сопрано“ и Миро.

      Програмата в Троян и Орешак продължава и на следващия ден. Във всички фестивални дни в планинския град ще има „Улица на занаятите“, „Ден на отворените бутилки във „Винпром -Троян“ АД“, както и забавления за децата – рисунки на асфалт, арт ателиета по керамика и плъстене на вълна.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ