събота, 21.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
24.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЦИК: На местните избори ще гласуваме със старите машини, няма да се купуват нови

      Loading the player...

      За изборите на 29 октомври няма да се доставят нови машини за гласуване, а гласуването ще се извършва с вече закупените. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова по време на изслушване в Парламента. 

      „Всички машини се съхраняват в частен склад, тъй като към настоящия момент не е осигурен държавен от страна на Министерския съвет, както изисква Изборният кодекс“, съобщи тя.

      До момента ЦИК не получава отговор от държавата относно предложението да се разработи нов български софтуер за машинното гласуване, за да няма чуждо участие, посочи Нейкова. 

      Тя допълни, че със софтуера за гласуване, придобит в началото на 2021 година въз основа на договор, не може да се предприеме нито едно техническо решение без участието на създателя на софтуера „Смартматик интернешънъл холдинг“. 

      Нейкова подчерта, че в изборите за местната власт ЦИК е обявила две обществени поръчки, съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки, свързани с осигуряването на машинното гласуване и с надграждане на софтуера. За гарантиране на надеждността на изборния процес, тя посочи, че ЦИК е предвидила по-високи мерки и изисквания чрез въвеждане на допълнителни мерки за сигурност.

      Председателят на ЦИК добави, че са извършени и редица проверки и тестове, като основната е удостоверяване на съответствието на типа устройство за гласуване.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ