Български граждани от Газа са вече в Египет

0
3
#image_title

„Това е първата група чужди граждани, които излиза от Газа. Има още много, които чакат“, казва Сийка Ел Шараги пред БТВ.

За първи път от началото на ударите по Ивицата Газа контролно-пропускателният пункт на палестинската територия с Египет – „Рафа“, беше отворен за преминаването на цивилни. Сред тях са и българите, които досега бяха блокирани там. Роднините на някои от тях твърдят, че част от близките им все още са на границата, а други вече са в Египет. Засега няма потвърждение за това от МВнР.

Сийка Ел Шараги е българка, която живее в Газа от 37 години. Пристига в България преди два месеца и войната в Близкия изток я заварва именно у нас. В Газа остават блокирани най-малкият ѝ син, бременната му жена и дъщеричката им.

„Имам още двама синове в Рамала на Западния бряг. В 2 часа през нощта на единия от тях се обади посланикът в Рамала, за да му каже, че евакуацията е за днес. Да се обади на брат му и да го предупреди в 7 часа да е на границата. Малко ни просветна на всички“, разказва тя Сийка Ел Шараги.

„Благодарна съм на всички, които работиха за евакуацията, без да вдигат шум, без да правят пропаганда. Дори ние бяхме изненадани, че те са работили през цялото време – посолството в Египет, посолството в Рамала, нашето външно министерство. На всички съм безкрайно благодарна“, сподели тя.

По думите ѝ евакуацията става много бързо – за един час. Всички в момента са в Египет и предстои да се разбере как ще продължи евакуацията.

Същевременно редица ранени палестинци са в очакване да бъдат транспортирани за лечение в египетски болници. Чуждестранни граждани пък чакат разрешение да напуснат Ивицата.

„Това е първата група чужди граждани, които излиза от Газа. Има още много, които чакат ред“, каза Сийка Ел Шараги.

Междувременно Израел е обект на остри критики заради вчерашната удари срещу гъсто населения бежански лагер Джабалия. При атаката беше убит един високопоставен командир на „Хамас“, но има множество цивилни жертви.

„Моят дом е на три минути пеш от удара, който направиха израелците. Това наистина е чудо. Боли ме не само за сина ми, а за всички, които не мога да изкарам от Газа – близки, роднини. Има много убити от нашето семейство, мои познати – вече станаха над 60-70 души, които познавам, освен роднини. Много е страшно, хората там не заслужават това“, каза Сийка Ел Шараги.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук