неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      НОВА АТАКА: Гръцки кораб е атакуван с ракети край бреговете на Йемен

      Агенциите за сигурност съобщиха, че кораб е бил подложен на ракетна атака край южното крайбрежие на Йемен, докато е преминавал през стратегическия проток Баб ал-Мандеб, предаде БГНЕС.

      Плаващият под флага на Маршаловите острови и собственост на Гърция кораб за насипни товари „е бил обект на ракети в два отделни случая“ в рамките на 20 минути и е бил ударен и е претърпял физически щети по десния борд.

      Екипажът е в безопасност и корабът се отправя към следващото пристанище. На борда е имало частен въоръжен охранителен екип, заявиха от агенцията за сигурност Ambrey.

      Хутите, част от антизападната и антиизраелска „ос на съпротивата“ на подкрепяните от Иран групировки, от месеци атакуват морски съдове в Червено море, което предизвиква ответни атаки от страна на САЩ и Великобритания.

      Бунтовниците твърдят, че нападенията имат за цел да покажат солидарност с палестинците в Газа, която от октомври насам е опустошена от войната между Израел и Хамас.

      Групата, собственик и оператор на кораба за товари, станал мишена на нападението, редовно търгува с Иран, „така че това е вероятната му дестинация“, обяви Ambrey.

      Нападенията на хутите накараха някои корабни компании да заобиколят южната част на Африка, за да избегнат Червено море – жизненоважен маршрут, по който обикновено се осъществява около 12% от световната морска търговия.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ