събота, 28.09.24
30 C
София
30 C
Пловдив
23.3 C
Варна
Search Suggestions

      РЕШЕНИЕ НА НС: Зрелостниците ще могат да се явяват на поправка на матура дори и да не са скъсани

      Зрелостниците ще могат да се явяват на поправка на матурите след 12-и клас, ако не са доволни от оценките си. Това ще се отнася и за тези, които не са скъсани, но искат да повишат успеха си, за да могат да кандидатстват в университет.

      Това реши Народното събрание със 138 гласа „за“ от всички без „Възраждане“, които гласуваха „против“. 

      Идеята е на омбудсмана Диана Ковачева, но е припозната и внесена от групите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В мотивите си те посочват, че невъзможността на учениците, които не са удовлетворени от успеха си, ощетява по-нататъшното им развитие.

      С промените в закона учениците ще могат да се явят на поправка само веднъж и в сорк от една година от датата на полагане на първия изпит. Новата оценка няма да бъде вписана в дипломата за средно образование, а само в удостоверение за положен държавен зрелостен изпит.

      „За да може в някои университети, където има по-голям наплив и специалностите са с по-сложна структура, да могат да кандидатстват по-голям кръг от хора“, отговори му проф. Нели Димитрова от ПП-ДБ.

      „Целта е просто вместо университетите да организират изпити и да вземат такси, да се използва оценката от тези зрелостни изпити“, каза още тя.

      „Преди, когато не се кандидатстваше с оценката от ДЗИ, всеки един кандидат-студент можеше да реши едната година да не се запише, да отложи включването си в системата на висшето образование, да кандидатства отново след една година, като учи допълнително. Сега няма тази възможност, когато имаме такава двойствена функция на оценката от ДЗИ. Именно тази възможност ние предоставяме“, обясни Красимир Вълчев от ГЕРБ.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ