петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Испания ще прекрати „златните визи“ за чуждестранни инвеститори в недвижими имоти

      Испания ще премахне т. нар. програма за златна виза, даваща право на пребиваване на чужденци, които правят големи инвестиции в недвижими имоти в страната, каза премиерът Педро Санчес пред репортери в понеделник.

      Прекратяването на схемата би помогнало достъпът до достъпни жилища да стане „право, а не спекулативен бизнес“, каза Санчес.

      Програмата присъжда на граждани на държави извън ЕС, инвестиращи най-малко 500 000 евро – без да теглят ипотека – в испански недвижими имоти, специално разрешение, което им позволява да живеят и работят в страната в продължение на три години.

      „Днес 94 от всеки 100 такива визи са свързани с инвестиции в недвижими имоти… в големите градове, които са изправени пред силно напрегнат пазар и където е почти невъзможно да се намери прилично жилище за тези, които вече живеят, работят и плащат данъците си там,“ каза Санчес.

      Той добави, че правителството ще стартира процеса за премахване на схемата на седмичното заседание на кабинета във вторник, след като проучи доклад, представен от Министерството на жилищното строителство.

      Съседната на Испания Португалия наскоро обнови собствената си схема за „златна виза“ и изключи инвестициите в недвижими имоти, за да се справи с жилищната криза. Чужденците, които искат да си осигурят право на пребиваване, все още могат да вложат парите си в инвестиционни фондове.

      Европейската комисия отдавна призовава за прекратяване на всички подобни програми, позовавайки се на рискове за сигурността.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ