неделя, 08.09.24
19 C
София
23 C
Пловдив
18.7 C
Варна

АЕЦ “Козлодуй“ започна внедряването на американското ядрено гориво

Исторически момент за АЕЦ „Козлодуй“ – така енергийният министър Владимир Малинов определи края на процеса по внедряване на първото алтернативно ядрено гориво на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. В изпълнение на свяота програма за диверсификация на ядреното гориво, Централата сключи договор с „Уестингхаус илектрик“ – Швеция за доставка на гориво. Първата пратка пристигна миналия месец, а горивото получи лиценз от Агенцията за ядрено регулиране. 

Зареждането на касетите, което започна в началото на месеца, вече е приключило. В момента 5-ти блок е спрян за планов годишен ремонт. 

43 касети в реактора му, или една четвърт от капацитета на горивното тяло, е с касети на „Уестингхаус“, стана ясно днес на официалната церемония, на която прписъства също така и американският посланик Кенет Мартен и представители на доставчика „Уестингхаус“. 

„С внедряването на американско гориво се гарантира сигурната и безопасна експлоатация на централата“, посочи служебният премиер Димитър Главчев. 

Ето още от неговите думи: „Имаме нещо реално. Освен 43-те касети, които сега са заредени с „Уестингахус“, имаме договор и с „Фраматом“ за 6-ти блок, който осигурява свежо гориво за него, така, че със сигурен и безопасен ядреногоривен процес и диверсификация се създават повече възможности за избор“.

Премиерът коментира и теми от деня. Той каза, че няма да има поскъпване на тока, освен обявеното от 2 на сто и се търси начин да бъде попълнен част от енергийния фонд „Сигурност“, който да гарантира, че цената на тока няма драстично да се промени.

- Реклама -
СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама -

НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

Зареждане...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ