петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Руски хакери публикуваха фалшиво съобщение за мобилизация в сайта на Полската агенция по печата

      Фалшива информация, че поляци ще бъдат мобилизирани да се бият в Украйна, се появи в държавната информационна агенция на страната.

      Властите заявиха, че става въпрос за руска кибератака.

      Полската агенция по печата (ПАП) изтри статията няколко минути след публикуването ѝ днес. След това публикацията се появи за втори път и отново беше изтрита.

      „Предвид вероятната руска кибератака срещу Полската агенция по печата и пускането на дезинформация за предполагаемата мобилизация в Полша, ABW (агенцията за вътрешна сигурност) и министерството на цифровите технологии предприеха бързи действия“, заяви говорителят на службите за сигурност Яцек Добжински в X.

      ПАП заяви, че „разследва обстоятелствата около появата на фалшивата информация“.

      „Източникът на текста не е Полската агенция по печата“, се казва в официалната позиция.

      Във фалшивата статия се твърди, че министър-председателят Доналд Туск е заявил, че Полша ще обяви частична мобилизация на 1 юли:

      „Двеста хиляди полски граждани, както бивши военни, така и обикновени цивилни, ще бъдат призовани на задължителна военна служба. Всички мобилизирани ще бъдат изпратени в Украйна“.

      Текстът се отличаваше с няколко червени знамена, включително липса на цитати, липса на точен източник, многословен стил на писане и липса на автор в края.

      Полша не е първата страна с хакната държавна информационна агенция.

      През април хакери атакуваха уебсайта на чешката информационна агенция CTK, като публикуваха два фалшиви текста, в които се казваше, че чешката разузнавателна служба е предотвратила нападение срещу новоизбрания словашки президент Петер Пелегрини. /БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ