събота, 21.09.24
16.3 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Г-7 постигнаха „значителен резултат“ на срещата в Италия

      Европейските лидери се съгласиха да отпуснат заем на Украйна в размер на 50 млрд. долара, поддавайки се на американския натиск за подкрепа за Киев, пише в „Дейли телеграф“.

      Държавите ще използват средствата от замразените руски активи.

      Вчера лидерите на Г-7 в Италия обявиха, че Украйна ще получи значителен финансов стимул до края на годината, в момент, в който западните държави се опитват да успокоят Володимир Зеленски преди срещата на върха на НАТО следващия месец.

      Съгласно сделката приходите от замразените активи на руската централна банка в размер на 320 млрд. долара ще бъдат използвани за осигуряване на заем в размер на 50 млрд. долара, който може да бъде използван от Украйна за нейното военно или икономическо възстановяване.

      Дипломатически източници съобщиха, че Великобритания и САЩ са успели да преодолеят опасенията на Германия относно плана. Берлин изрази притеснение, че такова действие ще създаде правен прецедент за използване на замразени активи.

      Джо Байдън нарече сделката за заема „значителен резултат“ от срещата на лидерите, който ще бъде „използван“ за Украйна през следващите месеци.

      „Ние не отстъпваме. Всъщност заставаме заедно срещу тази незаконна агресия“, заяви президентът на САЩ на съвместна пресконференция със Зеленски, като добави, че войната е била „тест за света“, който Западът е издържал.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ