вторник, 17.09.24
9.8 C
София
15 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      МИРНА МИСИЯ 3.0: Орбан посети Китай като част от преговорите за прекратяване на войната

      Президентът на Китай Си Дзинпин в понеделник беше домакин на унгарския премиер Виктор Орбан в Пекин, където обсъдиха конфликта в Украйна.
      Си каза на Орбан, че ранното прекратяване на огъня и политическото уреждане на кризата е в интерес на всички, според говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунинг.
      Двамата лидери проведоха разговори в държавната къща за гости Diaoyutai в китайската столица.
      След като кацна в Пекин, Орбан нарече визитата си „Мирна мисия 3.0“.
      Миналата седмица Орбан се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва, за да обсъдят възможните решения на украинския конфликт, отношенията Русия-Европа и европейската сигурност.
      Той също така отлетя за Киев, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.
      По време на техния „задълбочен“ обмен на информация относно кризата в Украйна, Си похвали Орбан за „усилията му да търси политическо решение“ на кризата в Украйна.
      „Приоритетът сега е да се гарантира, че няма разширяване на бойното поле, никаква ескалация на боевете и никаква провокация от никоя страна и да работим за деескалация възможно най-бързо“, каза китайският лидер.
      Той призова международната общност да „осигури условия и подкрепа за възобновяване на прекия диалог и преговори между двете страни“.
      „Само когато всички големи държави играят положителна, а не отрицателна роля, може да се появи ранна перспектива за прекратяване на огъня“, каза Си.
      Той каза, че Китай „активно насърчава мирните преговори по свой собствен начин и насърчава и подкрепя всички усилия, водещи до мирно уреждане“.
      „Китай и Унгария споделят едни и същи основни предложения и работят в същата посока. Китай ще поддържа комуникация с Унгария и съответните страни“, добави той.
      В кратките си коментари след срещата Орбан каза: „Китай е ключова сила в създаването на условия за мир“ във войната между Русия и Украйна.
      „Ето защо дойдох да се срещна с президента Си в Пекин, само два месеца след официалното му посещение в Будапеща“, каза той на X.
      Унгария пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз до 31 декември.
      Си отбеляза „стратегическото и глобално влияние“ на отношенията между Китай и ЕС.
      „Китай и ЕС трябва да продължат да развиват отношенията си по стабилен и здравословен начин и да работят заедно за справяне с глобалните предизвикателства“, каза той на Орбан.
      „Те трябва да се възприемат като партньори и да превърнат сътрудничеството в определяща черта на техните отношения, да насърчават двупосочната отвореност, да подобряват международната координация и да допринасят за мира, стабилността, развитието и просперитета в света.“

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ