сряда, 18.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
18.7 C
Варна
Search Suggestions

      За геноцида в Сребреница: Утре е ден на траур в Босна и Херцеговина

      На заседанието миналата седмица правителството на Федерация Босна и Херцеговина (ФБиХ), по предложение на Федералното министерство на труда и социалната политика, прие решение за обявяване на 11 юли 2024 г., за Ден на възпоменание на геноцида в Сребреница и за Ден на траур във Федерация Босна и Херцеговина.

      Денят на траур се отбелязва със задължителното сваляне на знамето на Босна и Херцеговина наполовина.

      В деня на траура не могат да се провеждат културни и развлекателни програми на обществени места във Федерация Босна и Херцеговина. Медиите на територията на Федерация Босна и Херцеговина са длъжни да хармонизират и адаптират своето програмно съдържание към Деня на траур.

      В съобщението се посочва, че решението е взето, за да се изразят съболезнования и съпричастност към семействата на жертвите и да се припомни геноцида в Сребреница.

      Федералното министерство на труда и социалната политика заяви, че в четвъртък, 11 юли, като част от отбелязването на годишнината от геноцида в Сребреница, ще се проведе колективно погребение за идентифицираните жертви, които ще намерят вечния си покой на мемориалното гробище в Поточари. Те приканиха медиите и гражданите във Федерация Босна и Херцеговина да посрещнат достойно Деня на траур.

      Администрацията на Босна и Херцеговина кани всички, които искат да кажат последно сбогом на близките си и на жертвите на геноцида, да съпроводят погребалното шествие, което ще тръгне от Високо за Сребреница на 9 юли в 10:00 ч. и ще премине през Илияш, Вогошча и Сараево, съобщи Правителствената служба за връзки с обществеността на ФБиХ.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ