понеделник, 16.09.24
14.8 C
София
18 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      Двама туристи загинаха, а 4 са ранени след лавина в словашка планина

      Двама туристи загинаха, а най-малко четирима бяха ранени в словашката планинска верига Белински Татри. Трагичната развръзка беше следствие от лавина, предизвикана от проливни дъждове, предаде ТАСР.

      Жертвите са две млади момичета. Едното от тях е било чехкиня, потвърди Министерството на външните работи на Чехия.

      „От нищото се изсипа ужасен проливен дъжд, въпреки че целият ден беше слънчев“, заяви кметът на Ждиар Павол Бекеш пред телевизия Markíza.

      Лавината е ударила обикновен дървен заслон около обяд. Група от около 16 туристи се е подслонила там, след като времето внезапно се е променило.

      Въпреки високите температури през последните дни, метеорологичната служба издаде предупреждения за бури за повечето области на Словакия на 11 юли. Дъжд валя и в Татрите, популярна туристическа дестинация в Северна Словакия.

      Заради дъжда се наложи да бъде обявена извънредна ситуация в Ждиар. Според кмета нивото на реката бързо се е повишило пред очите на хората. Местните първи се притекли на помощ на туристите, но реката и падналите дървета първоначално ги затруднили да достигнат до групата.

      В спасителната операция участваха планински спасители, които постепенно бяха изпратени на мястото с помощта на хеликоптер, а на мястото пристигнаха и две линейки и два хеликоптера.

      Сред ранените има и чешки туристи.

      По време на спасителната операция спасителите получили още една молба за помощ от чешки турист с наранен глезен. Той се е намирал в района на Широкото седло. Пострадалият турист бил транспортиран със самолет до устието на Монкова долина, откъдето продължил на собствен ход. | БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ