Search Suggestions
      Search Suggestions

          Бедствено положение в Хасковска област: Пожарът се гаси и по въздух

          Пожарът в Хасковска област и района на Свиленградско продължава. Едно от критичните места е село Левка, макар че няма опасност за хората и къщите. Продължават на терен да работят 17 екипа на пожарната, горски екипи, доброволци. Хеликоптер се включи в овладяването на огъня от въздуха, обобщава кореспондентът на БГНЕС за региона.

          Горещината не помага на огнеборците. За вторник, 16 юли, е обявен червен код за екстремни горещини в няколко области на страната. Забранено е косеното на тревни площи.

          Правят се просеки в района на селата Щит и Михалич. Селата са в безопасност.

          Към момента пожарът е изолиран от възможността да навлезе в Република Турция.

          Пътят между Свиленград – Тополовград е силно задимен и е затворен.

          Със заповед на областния управител на Хасково е обявено бедствено положения на цялата територия на общините Свиленград, Ивайловград и Тополовград.

          Областният управител на област Хасково Мехмед Атаман нарежда:

          Да продължи изпълнението на всички мерки за ограничаване и ликвидиране на пожара със силите на РД “Пожарна безопасност и защита на населението” – Хасково и доброволните формирования към общините. При необходимост поетапно да се привличат допълнително сили от състава на единната спасителна система, както и верижна техника, собственост на търговски дружества, с която да се правят просеки и милиризованите ивици. Общото ръководство на гасенето на пожара да се осъществява от директора на РД ПБЗН – Хасково.

          След овладяване и ликвидиране на пожарите РД ПБЗН, кметовете на засегнатите общини и ОД „Земеделие“ Хасково да оценят щетите от тях и предоставят информация в Областна администрация Хасково.

          В борбата с огъня в Хасково и областта от днес е включена и военна верижна машина за правене на просеки. Със заповед на областния управител на Хасково е в сила забраната за извършване на селскостопанска работа до второ нареждане.

          Критична остава обстановката и в свиленграското село Студена, където в събота сутрин пламнаха орехови насаждения в землището на селото и обхвана и близката борова гора. Вследствие от силния вятър и високите температури пламъците се разраснаха и обхванаха землищата на селата Студена, Дервишка могила, Мустрак, Равна гора и Левка. В резултат на силното задимяване бе преустановено движението на ППС по пътя от републиканската пътна мрежа между село Левка и село Студена и по общински път от Свиленград за Левка.

          Евакуирани бяха живущите в село Равна гора и част от жителите на село Мустрак, обитаващи къщите в северната част на селото. Около 18:00 часа вчера фронтът на пожара премина през Равна гора, като вследствие на това изгоряха покриви на около 10 къщи и стопански постройки, повечето от които необитаеми.

          За щастие, няма пострадали жители на селата, информираха от Областната дирекция на полицията в Хасково.

          При пожара са унищожени около 100 000 дка, от тях 24 000 дка са горски фонд. В хода на работата по образуваното досъдебно производство е изяснено, че причина за пожара е косене на трева с трактор с прикачена косачка в орехова градина от 60-годишен свиленградчанин. Мъжът е направил опит да загаси пламъците, но не е успял. Получил е и изгаряния по тялото. След оказана медицинска помощ е освободен за домашно лечение.

          „Това е причината, поради която и към настоящия момент той все още не е задържан. Разследването на пожара най-вероятно ще бъде поето от следовател, заради големите щети“, обяви снощи от мястото на пожара главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

          Със счупена ръка е и участвал в гасенето огнеборец. 

          В Пловдивска област под наблюдение остава село Мененкьово край Белово. Десетки ниви и овощни градини изгоряха там. | БГНЕС

           

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          Search Suggestions
              Search Suggestions