събота, 07.09.24
27.4 C
София
28 C
Пловдив
25.3 C
Варна

Япония спира да разработва напълно автономни оръжия

Япония прие твърда политика срещу разработването на напълно автономни смъртоносни оръжия. Токио заяви, че такива оръжия никога не трябва да се допускат в световен мащаб, съобщи Kyodo News.

През май японското външно министерство представи на ООН документ, в който се излага позицията на страната по отношение на смъртоносните автономни оръжейни системи (LAWS). В документа се набляга на поддържането на принципа за „съсредоточаване върху човека“ и използването на новите технологии „по отговорен начин“.

Понастоящем Япония не вижда гаранции, че LAWS ще спазват международните хуманитарни закони, и не възнамерява да разработва такива оръжия.

Глобалната загриженост относно автономните оръжия нараства, особено с честото използване на бойни дронове в конфликти като руско-украинската война и тези в Близкия изток.

„Преди оръжията с изкуствен интелект бяха измислена тема, но сега те се превърнаха в реалност и все повече хора възприемат необходимостта да се замислят сериозно по въпроса“, заяви служител на външното министерство.

Очаква се генералният секретар на ООН Антонио Гутериш да публикува доклад за LAWS това лято, след като събере мненията на световната общественост. | БГНЕС

- Реклама -
СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама -

НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

Зареждане...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ