понеделник, 16.09.24
14.8 C
София
18 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      Йотова: „Рибният буквар“ е един от скъпоценните ни камъни

      „Рибният буквар“ на д-р Петър Берон е един от скъпоценните камъни, които блестят в българската история, едно от събитията, които ни съхраниха през вековете и благодарение на тях съществуваме като народ и нация.

      Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Барселона на откриването на събития, посветени на 200-годишнината на „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон – кръгла маса и изложба „Непознатият „Рибен буквар“. Събитията са организирани от Университета по библиотекознание и информационни технологии, с подкрепата на Министерство на културата, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, генералното консулство на България в Барселона и Асоциацията на българите в Барселона „Св. Георги“. Кралският артистичен кръг в Барселона е домакин на проявите. Сред изтъкнатите творци, носители на най-високото отличие на Кралския артистичен кръг, е българският скулптор Вежди Рашидов.

      „Който има наука, не изпадва никога“ – с един от съветите в „Рибния буквар“ вицепрезидентът поздрави участниците и присъстващите на събитията. „В тези думи има истина, мъдрост и светлина. Единственият път, който ни води напред, е пътят на знанието. Българският народ е роден от буквите, от книжнината, от познанието, духовността и културата. Две тежки робства изтриваха за дълго България от картата на света. И тогава българите кътаха не злато и друго имане, за тях скъпоценност бяха книгите и знанието, затворено между кориците им. Знаеха силата на просветата и културата“, подчерта Илияна Йотова.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ