понеделник, 16.09.24
14.8 C
София
18 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      Орбан: Зеленски и Путин да се срещнат и да сложат край на войната

      Унгарският президент Виктор Орбан заяви, че е „необходимо“ лидерите на Русия и Украйна да се срещнат, за да се сложи край на войната между двете страни, съобщи „Политико“.

      „Разбира се. Това е необходимо! Първият въпрос е комуникацията. Ако няма комуникация, войната става все по-лоша и по-лоша“, каза той, запитан дали е възможна среща между Владимир Путин и Володимир Зеленски.

      Орбан беше на форума „Европейски дом-Амброзети“ в Чернобио, Италия, където взе участие в панелна дискусия. Според програмата на форума ще присъства и украинският президент, с когото Орбан заяви, че е в добри отношения, дори след визитата му в Кремъл.

      През първите седмици от шестмесечния мандат на Унгария като председател на Съвета на ЕС Орбан се опита да се представи като „миротворец“ в конфликта в Украйна, като направи изненадващо посещение в Киев, за да се срещне със Зеленски. Сед това през същата седмица той отлетя за Москва, за да седне на масата с Путин.

      През последните седмици и Путин, и Зеленски твърдяха, че биха приветствали посредници в дискусия за това как да се сложи край на войната в Украйна, но не вярват, че Унгария е вариант за това.

      На 5 август, говорейки по време на панелна дискусия на руския Източен икономически форум във Владивосток, Путин заяви, че Китай, Бразилия или Индия потенциално биха могли да помогнат в мирните преговори.

      Зеленски заяви след срещата си с Орбан през юли, че един „миротворец“ трябва да има или икономика, която да влияе на Русия, или мощна армия, от която Путин се страхува.

      „САЩ са такава държава, Китай и ЕС. Не само една държава, а целият Европейски съюз“, каза Зеленски.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ