вторник, 17.09.24
9.8 C
София
15 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Шолц: Сега е моментът за активизиране на усилията за мир в Украйна

      Германският канцлер Олаф Шолц призова за активизиране на дипломатическите усилия за постигане на мир в Украйна „по-бързо“, тъй като войната продължава вече трета година.

      „Вярвам, че сега е моментът да обсъдим как можем да излезем от тази военна ситуация и да постигнем мир по-бързо“, заяви Шолц, цитирн от АФП.

      Крайнодясната партия АзГ (Алтернатива за Германия) и крайнолявата партия BSW – които искат да прекратят доставките на оръжие за Украйна – постигнаха огромни успехи на два регионални избора в Германия миналата седмица, докато коалиционните партии на Шолц получиха удар.

      Шолц заяви, че Русия трябва да присъства на следващата международна мирна среща на върха за прекратяване на войната, след като Москва беше изключена от първата.

      „Важно е да постигнем напредък“, каза Шолц.

      „Със сигурност ще има друга мирна конференция“, каза той, „и аз и (украинският) президент сме съгласни, че тя трябва да включва Русия“.

      Лидери и висши служители от над 90 държави се събраха в Швейцария през юни на първата среща на върха, организирана от Украйна, като Русия не беше поканена.

      Киев се стреми към втора мирна среща на върха тази година, а президентът Володимир Зеленски посочи в края на юли, че Русия трябва да присъства, за да се постигнат „значими резултати“.

      Руският президент Владимир Путин обяви, че е готов за преговори с Украйна, след като преди това отхвърли идеята, докато траеше контраофанзивата на Киев в руската област Курск.

      В миналото Кремъл настояваше, че всяко мирно споразумение ще трябва да принуди Киев да се откаже от територии, които Москва смята за свои – неприемливо условие за Украйна. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ