сряда, 25.09.24
28.5 C
София
30 C
Пловдив
24 C
Варна
Search Suggestions

      Гърция и Турция обмислят преговори за морските си зони

      Съседките са в готовност да решат спора за Източното средиземноморие

      Гърция и Турция ще проучат възможността за започване на преговори за демаркация на морските си зони, съобщи гръцкото външно министерство. Двата съюзника от НАТО имат дългогодишни спорове за въздушното пространство и морската юрисдикция в Източното Средиземноморие. Споразумението за това къде започват и свършват морските им зони е важно за определяне на правата върху евентуални газови запаси и схеми за енергийна инфраструктура.

      През последните години напрежението между тях спадна и миналата година двете страни се договориха да възстановят отношенията си, като обещаха да поддържат отворени канали за комуникация и да работят по въпросите, които ги разделят.

      Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис и турският президент Тайип Ердоган се срещнаха в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк във вторник. Лидерите обсъдиха двустранните връзки, според изявления на турското президентство и гръцкото външно министерство..

      Външните министри на двете страни ще започнат подготовка за среща на високо равнище, която ще се проведе в Анкара през януари, съобщиха от кабинета на гръцкия премиер.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ