През последната година броят на абсолютно всички селскостопански животни у нас е намалял. Най-голям е спадът при козите, чийто брой вече е под 150 хиляди. Овцете са с 5% по-малко, макар все още да надхвърлят 1 милион. Въпреки това България остава сред първите десет държави в ЕС по брой отглеждани овце.
- Реклама -
След овцете, най-разпространените животни у нас са:
свине – около 700 хиляди,
говеда – малко над 500 хиляди,
биволи – под 20 хиляди, като най-редкият вид, концентриран предимно в Северозапада (една трета от общия брой).
Регионални различия
Разпределението на животните по региони е относително равномерно:
в Югоизточна България се отглежда една трета от свинете,
в Южния централен район – една трета от говедата и най-много овце,
в Югозападна България – най-голям брой кози.
Производство срещу потребление
Въпреки намаляването на животните, производството на месо у нас е нараснало с над 7% за една година. Общото количество произведено месо е 116 тона, като една четвърт от него идва от Североизточна България.
Въпреки това вътрешното потребление е почти два пъти по-голямо, а след приспадане на износа става ясно, че едва 37% от месото, което консумираме, е българско.
Испания е първенец с една четвърт от всички свине и почти толкова овце в ЕС.
Гърция отглежда най-много кози – близо една трета от всички в общността.
Франция е водеща по брой на говедата.
През последната година броят на абсолютно всички селскостопански животни у нас е намалял. Най-голям е спадът при козите, чийто брой вече е под 150 хиляди. Овцете са с 5% по-малко, макар все още да надхвърлят 1 милион. Въпреки това България остава сред първите десет държави в ЕС по брой отглеждани овце.
- Реклама -
След овцете, най-разпространените животни у нас са:
свине – около 700 хиляди,
говеда – малко над 500 хиляди,
биволи – под 20 хиляди, като най-редкият вид, концентриран предимно в Северозапада (една трета от общия брой).
Регионални различия
Разпределението на животните по региони е относително равномерно:
в Югоизточна България се отглежда една трета от свинете,
в Южния централен район – една трета от говедата и най-много овце,
в Югозападна България – най-голям брой кози.
Производство срещу потребление
Въпреки намаляването на животните, производството на месо у нас е нараснало с над 7% за една година. Общото количество произведено месо е 116 тона, като една четвърт от него идва от Североизточна България.
Въпреки това вътрешното потребление е почти два пъти по-голямо, а след приспадане на износа става ясно, че едва 37% от месото, което консумираме, е българско.
"Много голяма грешка е, че все още няма назначен особен управител в "Лукойл"."
Това каза международният анализатор Милен Керемедчиев, който беше гост в предаването "Делници"...
"Очаква ни тежка зима, предстоят предсрочни избори."
Това каза депутатът от ПП МЕЧ Христо Расташки, който беше гост в предаването "Делници" с водещ Николай Колев....
Делегация на партия „Възраждане“ заминава за Русия, за да проведе разговори, свързани със санкциите над „Лукойл“, съобщи лидерът на формацията Костадин Костадинов в кулоарите на парламента.
7 КОМЕНТАРА
Това е в резултат от намесата на държавата! Избиха къде какво имаше сега ще ядем каквото ни внесат!!!
Това е в резултат от намесата на държавата! Избиха къде какво имаше сега ще ядем каквото ни внесат!!!
Скоро ще е кой квот си хване туй ще яде. Добре че ме научиха да ловя фазани пък те бол.
Стига бе!… ми то не беха шарки, грипове, чуми..
Ами те копелета от БАБХ ги избиха , а и продължават !
Kolio Lovech Като няма кой тях да избие !
Тези убийци от ББХ това лято избиха стотици животни в България.Вие искате българско месо??
Ето това прави ЕС с България затова трябва да се махнем от там и то веднага защото ще ни затрият държавата нацяло