събота, 21.09.24
14.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Китай: Отношенията със САЩ са в критична точка

      Китайско-американските отношения в момента преминават през критичен етап в резултат на политиката на САЩ, Вашингтон трябва да извлече от това подходящите поуки, каза китайският външен министър Ван И пред държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

      Той заяви, че китайско-американските отношения са сериозно засегнати днес и Съединените щати трябва да се поучат от това.

      „Тези отношения са в критичен момент и двете страни спешно трябва да намерят правилния път за (…) предотвратяване от по-нататъшно падане“, каза китайското външно министерство в изявление за срещата на Ванг И с Блинкън в кулоарите на Общото събрание на ООН.

      Според външното министерство „Ванг И се фокусира върху неотдавнашното лошо поведение на Съединените щати по въпроса с Тайван“.

      Ван И отбеляза, че Китай полага усилия за мирно разрешаване на тайванския въпрос, но „мирното споразумение е несъвместимо с „независимостта“ на Тайван“.

      Той добави, че Вашингтон трябва „ясно да следва политиката на „единен Китай“ и да изрази своята съпротива срещу различни сепаратистки действия, насочени към провъзгласяване на „независимостта на Тайван“.

      Министърът също така изрази надежда, че „САЩ ще коригират представата си за Китай“ и ще се откажат от политиката си на сдържане, спрат „да се опитват да се справят с китайците от позиция на сила“.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ