петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ИЗЯВЛЕНИЯ НА ВЛАДИМИР ПУТИН ЗА КРИЗИТЕ В УКРАЙНА И В ГЪРЦИЯ

      Русия е готова да си сътрудничи с всички страни, в това число и западните държави. Може да направим извод, обаче, че някои от западните държави се опитват да използват икономиката, като инструмент за политическа борба. Това заяви руския президент Владимир Путин в Уфа по време на пресконференция след двете международни срещи на високо равнище. Част от темите, по които Путин даде отговори пред журналистите, бяха свързани с глобалната финансова криза, глобалната политика в това число и случващото се в Донбас.

      Какво ще каже Путин искаха да разберат стотици журналисти, сред които, освен руски имаше и много представители на чуждестранни масмедии, чиито държави влизат в състава на БРИКС и Шанхайското обединение за сътрудничество /ШОС/.

      На журналистически въпрос, как вижда изхода от неблагоприятната политико-икономическа обстановка в Бразилия, Русия и Китай, руският президент Владимир Путин заяви, че политико-икономическите трудности в момента са навсякъде по света. „-Ако обърнете внимание на прогнозите на международните финансови организации, то тези организации отново прогнозират понижение – каза още руския държавен глава и продължи  Неотдавна Международния валутен фонд и Световната банка, отново обявиха, че развитието на икономиката в международен план спада. Какво се случва в Европа ние с вас много добре знаем. В Съедините американски щати също се наблюдава понижение по отношение на темповете на ръста в производството. По този начин и страните членки на БРИКС не правят изключение. За съжаление те се намират в същото положение, в което се намира и цялата световна икономика. По отношение на Китай и положението на фондовата борса там, ние говорихме с китайския държавен глава. Китайското ръководство към този проблем се отнася в голяма степен със спокойствие, тъй като по последни данни има известно стабилизиране и положението там е нормализирано. Считам, че както е било така и ще остане, а именно, че Китай, ще си остане основния двигател на световната икономика. По отношение на това, което се случва в Русия, няма да изпадам в излишни коментари, наистина има спад по отношение Валутния вътрешен продукт /ВВП/, но в същото време съхранихме нашите резерви, обезпечихме с приемлив курс националната ни валута и вече имаме положително салдо на търговския ни баланс. Благодарение на фундаменталните основи, върху които е поставена нашата икономика ще преодолеем и тези проблеми.“

      Дали БРИКС ще измени своя статут, след като от площадка на диалог и преговори вече се превръща в координационна структура, беше другият основен въпрос, който журналистите отправиха към руския президент Путин. Създаването на собствена банка, както и валутен резерв, недвусмислено показват, че БРИКС се видоизменя и това е неговият естествен път – членовете на обединението чувстват, че има обективна нужда от сътрудничество. Особено важно е да бъдат създадени по-демократични принципи от сега съществуващите, за да може да се създаде по-добре действаща световна икономика категоричен е Путин.

      Той коментира и развитието на преговорите във Виена по отношение на снемането на санкциите от Иран. Според него много скоро трябва да се намери компромисен вариант. В случай на снемане на санкциите, Иран отново ще стане фактор в продажбата на петрол, но това едва ли особено ще повлияе на пазара, уточни Путин.

      Журналистите оправиха и въпрос към Путин свързан с кризата в Гърция. Масмедиите се поинтересуваха дали по време на срещата в Петербург между Путин и гръцкия премиер Алексис Ципрас, от руска страна е поет ангажимент за финансова помощ на Гърция.

      Отговорът на руския президент беше лаконичен. „Господин Ципрас не се е обръщал към нас с такава молба за помощ. Това е разбираемо, защото сумата на гръцкия дълг наистина е огромна. Ние знаем, че ако се вземе решение по дълга, то ще има фундаментален характер. Въпросът даже не е в парите. Въпросът е свързан с принципното развитие на икономиката и принципното решаване на този проблем съвместно като партньори в най-близко бъдеща. Аз вече публично говорих по този въпрос. Разбира се на гърците може да се припишат много негативи, но ако това наистина е така, къде беше Еврокомисията, докато те трупаха дълга? Защо не внесе корекции в действията си предишното гръцко правителство, което реално натрупа дълга? Защо се даваха такива бонуси и кредити и се позволи някои сектори от икономиката да бъдат облагани с прекалено ниски данъци и защо толкова големи субсидии се дадоха за островите? И прочие, къде бяха те по-рано? Значи има за какво да си поговорим, и гръцкото правителство има, за какво да поспори.“

      Лидерите на БРИКС и ШОС по ключовите теми със световно значение имат еднаква позиция. В декларацията, която вчера подписаха в Уфа има и отделен пункт отнасящ се до кризата в Украйна. Решението на кризата там може да бъде решена само по мирен път  е категоричен Владимир Путин.

      По думите му от Киев, обаче не проявяват желание за открити преговори с Луганск и Донецк. Това е доста странно, тъй като именно от Киев, настояваха в Минск да се срещнат с ръководителите на непризнатите от украинското правителство Донецк и Луганск, за да се подпишат документи за примирие. Те дойдоха и подписаха, като завиха, че са готови да изпълнят това, за което са се договорили, а сега виждаме, че нямат желание за диалог с представителите на Луганск и Донецк. Вероятно това е някакъв тактически ход на Украинското правителство. Считам, че ние имаме по-големи шансове за успех, отколкото на провал. Всички ние считаме, че украинския въпрос може да намери решение само по мирен път и при пълно изпълнение на това, което беше договорено и подписано в Минск  уточни руския държавен глава Владимир Путин.

      Информацията е на Първи канал на руската телевизия ОРТ

       

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ