събота, 21.09.24
20.8 C
София
23 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      Г-7 ще обсъди търговията с диаманти с оглед на бъдещите санкции на Русия

      Лидерите на държавите от Г-7 ще обсъдят как да проследят руската търговия с диаманти на среща на върха тази седмица с цел налагане на ограничения на по-късен етап, каза служител на ЕС в четвъртък.

      „Можете да очаквате това да бъде споменато в комюникето на Г-7“, каза представител на ЕС пред репортери на брифинг.

      Служителят каза, че няма да има споразумение на този етап, но той беше уверен, че разговорите между лидерите в Хирошима, Япония, между 19-21 май ще отворят вратата за въвеждане на система, преди да бъдат въведени ограниченията.

      През април Полша представи предложение за нов набор от санкции срещу Русия за воденето на война срещу Украйна, включително вноса на петрол и диаманти, но дебатът за скъпоценните камъни е сложен в Европейския съюз.

      Докато някои държави призоваха за санкции, Белгия – домът на най-големия център за търговия с диаманти в света в Антверпен – отхвърли ограниченията.

      Световният център за диаманти в Антверпен заяви, че санкциите ще отнемат около 30% от бизнеса му и ще облагодетелстват конкурентни търговски центрове, добавяйки, че клиентите трябва да могат сами да решат дали искат руски скъпоценни камъни.

      Служителят на ЕС каза, че предвид размера на пазара ще трябва да има по-широка дискусия със страни като тазгодишния домакин на Г-20 Индия, които не е задължително напълно да подкрепят западните санкции срещу Русия. Премиерът на Индия е поканен на срещата на Г-7.

      „Имаме големи поддръжници на Украйна, а след това смене държави, с които трябва да внимаваме. Бихме искали да влезем в диалог с тях“, каза служителят.

      Служителят добави, че приоритетът на лидерите на Г-7 е да обсъдят как да спрат заобикалянето на съществуващите санкции.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ