неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Винено пътешествие до Шато Бургозоне – „винозамъкът“, кацнал на Дунавския бряг

      Каним ви да споделим заедно една от очарователните винени дестинации в България- Шато Бургозоне, край град Оряхово.

      Навсякъде по света виненият туризъм се счита за неповторимо преживяване сред древна история, природа и кулинарна традиция. В началото на годината Министерството на туризма прие винопроизводството за част от нематериалното ни културно наследство.Наскоро беше създадена и нова, уникална винена карта на западна и централна  Дунавска равнина – разказват от  Бургозоне. Идеята е крайдунавският регион да стане по-разпознаваем и предпочитан за винен туризъм, а изба Бургозоне има удоволствието да покани всеки на едно незабравимо приключение с дъх вино, на самия бряг на река Дунав.

      Винаги е време за разходка до едно пленително шато и дегустация на хубаво вино и местни гозби, но топлите летни месеци са особено подходящи за планиране на винен уикенд край Дунава,  съчетан с разходка по реката, риболов, плаж или пикник на прочутия в миналото остров Есперанто. И разбира се –  в компанията на бутилка свежо, ароматно вино.

      Бутиковата семейна изба Шато Бургозоне е винарна с формата на крепост и име на римски форт, кацнала на брега на великата река, сред ширналите се до хоризонта собствени лозя, представяща един нов  и елегантен стил на българското вино.

      А в шатото с удоволствие отварят врати, за да ни поканят на една по-различна винена дегустация, съчетаваща природа, история, култура и гастрономия. Едно преживяване подходящо, както за тези, които правят първите си стъпки в света на виното, така и за професионалисти с изградена винена култура и опит. Едно пътуване, даващо възможност да погледнем назад към вековната история и традиции във винопроизводството там, където вино се е правело от времето на траките и римляните.

      Подарете си една разходка в избата и Шато Бургозоне – ще проследим пътя на гроздето от лозята, през целия производствен процес,  превръщайки го във великолепно вино, и  ще научим интересни подробности за лозарството и винификацията,  по време на професионалната беседа. Ще разгледаме  Енотеката, съдовете за ферментация и за отлежаване на виното.

      И разбира се, ще дегустираме подбрани вина, наградени от най-авторитетните световни винени експерти, като Топ 6 Вионие в света и Топ 6 Пино ноар в САЩ, заедно с вкусни хапки. В панорамния павилион „Бел Вю“, елегантните вина на Бургозоне с прекрасен цвят, аромат и вкус ще съчетаем с гледка като никъде другаде – лозя, докъдето ви видят очите, водите на реката и остров Есперанто, кътче от рая насред Дунава .

      Винената култура е признак на цивилизованост и високо качество на живот за всяка уважаваща себе си нация. Всеки винолюбител  може да открие достойнствата и стила на вината от Дунавската равнина, а  и  да се изненада от  красотата и природните богатства, исторически паметници, тракийски и римски останки в Северна България, която привлича едва 4% от туристите у нас.  Добре е да си припомним славата на един позабравен лозарски регион, който исторически е смятан за месторождението на винената култура в България и който е допринесъл за развитието на винарството в страната.

      “Ние правим вина с индивидуален характер, с „усещане за принадлежност” и които са показателни за потенциала на региона на Дунавската равнина“ – споделят от Бургозоне. Вината ни са отличени с над 150 медала от най-престижните световни винени конкурси и се нареждат сред „най-добрите български вина“ в най-авторитетните национални класации. Разбира се всеки може да ги опита, но една винена дегустация в шатото безспорно е неустоимата комбинация между вино и пътуване до брега на великия Дунав.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ