понеделник, 30.09.24
8.5 C
София
13 C
Пловдив
11.8 C
Варна
Search Suggestions

      Байдън: Ще е голяма грешка, ако Израел окупира отново Газа

      Израел трябва да елиминира терористите от „Хамас“ в Ивицата Газа, но би било голяма грешка, ако отново окупира тази територия, след като се изтегли от там през 2005 година.

      Тази позиция изрази ясно и публично снощи президентът на  Съединените щати Джо Байдън в предаването „60 минути“ по CBS.

      За избягване на такъв сценарий са насочени и днес усилията на дипломатите на големите сили в Близкия изток, както и за предотвратяване на хуманитарна катастрофа в Газа, където над 2 милиона палестинци остават заложници на Хамас и Израел. С тази цел държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън днес пак е в Израел – след 4-дневна обиколка в 6 арабски държави от региона.

      Президентът на САЩ Джо Байдън обмисля посещение в Израел в следващите дни, но все още нищо не е решено окончателно, е заявил в неделя високопоставен източник от американското правителство, цитиран от „Асошиейтед прес“.

      Информацията за евентуалното пътуване на Байдън идва, докато държавният секретар Антъни Блинкън е на обиколка в Близкия изток през последната седмица в опит да предотврати разрастването на войната на Израел с „Хамас“ в по-широк регионален конфликт. 

      Американският президент заяви категорична подкрепа за Израел и негово посещение там би било ясен знак за подкрепата на САЩ след нападението на „Хамас“ на 7 октомври. Източникът на „Асошиейтед прес“, който е пожелал да остане неназован, не е коментирал в детайли вътрешните дискусии за евентуално пътуване на Байдън в Израел.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ