понеделник, 30.09.24
10.8 C
София
15 C
Пловдив
13 C
Варна
Search Suggestions

      Жозеп Борел: ЕС трябва да осъди нападението срещу мирното население на Газа

      ЕС трябва да осъди не само атаката на Хамас срещу Израел, но и нападенията срещу мирното население на Газа. Това заяви дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел в изказване на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, излъчена от пресслужбата на Европейската комисия, предаде ТАСС.

      „Разбира се, Израел има право да се защитава. Но правото да се защитава има граници и в този случай това е международното право и международното хуманитарно право. Ние осъждаме тези ужасни терористични атаки (срещу Израел), но мисля, че трябва също така осъждат атаките срещу цивилни в Газа“, коментира Борел.

      Според него „палестинците не могат да постигнат устойчив мир, защото те самите са жертви на Хамас“. В този контекст Борел призова „да не идентифицираме Хамас като палестинския народ“.

      Ръководителят на европейската дипломация подчерта, че осъждането на действията на Хамас „не трябва да спира (европейците) да осъждат смъртта на цивилни“. Борел обясни, че ЕС все още не разполага с информация кой е извършил удара, но подчерта, че „войната трябва да се води според международните правила“ и изрази мнение, че „спирането на газа и водата на цивилни не е в съответствие с тези правила на война.”

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ