петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЗВЕЗДЕН СЪСТАВ: 5 състезателки представят България на Европейското първенство по шахмат 2023

      5 състезателки ще представят България на предстоящото Европейско първенство по шахмат в Будва, Черна гора. Това са Антоанета Стефанова, която е капитан на отбора, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Белослава Кръстева и Гергана Пейчева. Национален селекционер е гросмайстор Петър Арнаудов.

      След 10 години отсъствие от европейската сцена българският национален отбор по шахмат се завръща при жените, и то в много силен състав. Антоанета Стефанова е световна и европейска шампионка, Нургюл Салимова е световна шампионка за девойки и сребърна медалистка от Световната купа тази година.

      Белослава Кръстева пък спечели бронзов медал от Световното за младежи и девойки под 20 г. в Мексико. Виктория Радева е трикратна шампионка на България, а Гергана Пейчева е победителка в редица престижни международни турнири. Петте състезателки превръщат България във фаворит за призовото класиране.

      ОЩЕ: Белослава Кръстева пред Actualno.com: Подкрепа от държавата никога не съм получавала (ВИДЕО)

      „Дебютът на България, след 10-годишното отсъствие от международните първенства и 7-годишното наказаниe от ECU, е факт, с който всеки българин да се гордее. Вярвам, че националните ни състезателки ще постигнат забележителни успехи“, коментира председателят на БСФШ Милен Василев.

      БСФШ е и българската шахматна федерация, призната от ECU и FIDE за легитимния представител на българския шахмат с правото да излъчва национални отбори на България за участия в световните, европейските и олимпийските първенства под тяхната егида.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ