петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      В деня срещу насилието над жени: Пред сградите на европейските институции в Брюксел издигат оранжеви флагове

      Пред сградите на европейските инситуции в Брюксел днес се издигат оранжеви флагове. Така те се включват за пореден път в кампанията на ООН „Да оцветим света в оранжево“ за борба с насилието спрямо жените. И през седмицата темата бе в техния фокус.

      ,,Никое друго престъпление не е толкова широко разпространено и в същото време толкова игнорирано“, коментира на дебат в Европейския парламент заместник-председателят на Европейската комисия по въпросите на демокрацията и демографията Дубравка Шуица.

      „Отбелязваме този международен ден на 25 ноември всяка година, тъй като, за съжаление, насилието срещу жени е все още широко разпространено нарушение на човешките права – и в Европейския съюз, и по света. То остава 1 от най-малко преследваните престъпления“, каза тя.

      По данни на Брюксел всяка година над 3000 жени в Европа биват убити от партньори или членове на семействата си, а множество други наранени и тормозени, включително и онлайн.

      „Ние оставаме вдъхновени от визията за едно по-светло бъдеще за жените, и особено за тези изправени пред насилие, основано на пола или домашно. Тази година Европейският съюз най-накрая се присъедини към Истанбулската конвенция, стъпка напред в превръщането на Европа в едно по-безопасно място“, каза още Дубравка Шуица.

      ,,Конвенцията е едно широко понятие, което е една мечта жените и момичетата да живеят с насилие“, съобщи директорът на фондация Асоциация Анимус Надежда Стойчева.

       ,,У нас наблюдава увеличение на сигналите за насилие и след приемането на закона за борба с домашното насилие“, допълни още тя.

      Психотерапевтът уточни, че след „След случая „Дебора“ за миналата година общо е имала на телефона и в нашите консултативни центъра около 2700 жертви на насилие и допълни, че за тази година към началото на Ноември вече имат 2900.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ