четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      ГЪРЦИТЕ ГНЕВНИ: В новия сериал за Александър Велики, царят е представен като хомосексуалист

      Стотици критики в Гърция около Новият сериал за Александър Велики. Министърът на културата Лина Мендони разкритикува продукцията на Netflix и я определи като „изключително некачествена“, а съдържанието ѝ като „изпълнено с исторически неточности“. Коментарите на Мендони за „Александър: The Making of a God” бяха предизвикани от представянето на романтичната връзка между Александър Велики и неговия довереник и приятел Хефестион.

      В статия в „Елефтерос типос“ действието е наречено „изопачаване на истината”. Твърди се, че филмът „Александър“ на Оливър Стоун от 2004 г. е започнал пропагандна кампания за хомосексуалността на историческата личност. По отношение на показаните в сериала отношения между Александър и Хефестион, Мендони каза: „В източниците не се споменава, че те надхвърлят границите на приятелството“.

      Председателят на християнската православна крайнодясна политическа партия „Ники“ Димитрис Нациу нарече сериала „жалък, неприемлив и неисторически“ и заяви, че според него лентата цели „подсъзнателно да внуши идеята, че хомосексуалността е била приемлива в древността – елемент, който няма никакво основание”.

      На въпрос дали правителството ще предприеме действия срещу Netflix, министърът на културата заяви, че подобна стъпка би била противоконституционна. Конституцията на Гърция защитава свободата на изкуството още от началото на XIX век.

      „Министерството на културата не упражнява цензура, не извършва действия, които водят до наказателно преследване или забрана, не манипулира, не ограничава, не контролира разпространението на информация и идеи нито превантивно, нито репресивно. Вдъхновението на творците, личното тълкуване и преценката на хората очевидно не могат да бъдат подложени на регулаторен режим и контрол, нито пък да бъдат управлявани от съдилищата или вкарвани в тях“, допълни министърът на културата.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ