четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      С ЧИП В МОЗЪКА: Парализиран пациент играе шах оналйн със силата на мисълта си

      Компанията за мозъчни чипове Neuralink на Илон Мъск показа първия си пациент – парализиран 29-годишен мъж, който, освен че движи курсора на компютъра със силата на мисълта си, но играе и шах онлайн. На живо в социалната мрежа Х мъжът и инженерът на компанията обясниха, че това е възможно благодарение на имплантирано устройство в главата му.

      Видеото продължава 9 минути и на него ясно се вижда как първият пациент на компанията Ноланд Арбау играе шах онлайн.

      Мъжът е парализиран под раменете след инцидент с гмуркане, а през януари получи имплант с чип.

      Целта на Neuralink е да свърже човешкия мозък с компютър,за да помогне за справяне със сложни неврологични състояния.

      “Той е получил имплант от компанията през януари и може да управлява компютърна мишка с помощта на мислите си”, обяви Илон Мъск миналия месец. Самият Арбау коментира в Х, че операцията е била изключително лесна. “Буквално ден по-късно ме изписаха от болницата. Нямам когнитивни увреждания”, разкри младият мъж.

      Арбау каза още, че мозъчният имплант му е дал възможност отново да играе любима видеоигра и сега може да го прави с часове. “Дори не мога да опиша колко готино е да можеш да правиш това”, признава пациентът във видеото.

      Той добавя, че технологията не е перфектна и че са срещнали някои проблеми. “Не искам хората да мислят, че това е краят на пътуването. Има още много работа за вършене, но тя вече промени живота ми”, категоричен е Арбау.

      Мъск, който е съосновател на Neuralink през 2016 г., каза в X, че неговата компания е демонстрирала “телепатия”, като е позволила на човек да контролира компютър “само докато си мисли”.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ