петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      В Германия влизат в сила нови закони, декриминализиращи личната употреба на канабис

      Пушенето на канабис вече е законно за лица над 18 години в Германия, след като влязоха в сила нови закони за лично притежание.

      От 1 април възрастните в Германия имат право да носят до 25 грама изсушен канабис в себе си и да отглеждат до три растения марихуана у дома.

      Новите закони последваха разгорещен дебат относно предимствата и недостатъците на разрешаването на по-лесен достъп до лекарството.

      Правителството казва, че декриминализирането на тревата ще удари скрития пазар и ще намали разпространението на замърсен канабис, като по този начин ще защити младите хора. Има и критики относно възможното въздействие върху младежите.

      „От наша гледна точка законът, както е написан, е катастрофа“, каза Катя Зайдел, терапевт в център за наркозависими в Берлин.

      „Достъпът до продукта ще бъде по-лесен, имиджът му ще се промени и ще се нормализира, особено сред младите хора“, каза Зайдел, добавяйки, че очаква да види увеличение на употребата на канабис „поне в началото“.

      Консумацията на канабис от лица под 18 години ще продължи да бъде незаконна.
      Новото законодателство има и някои гаранции за защита на младите хора, включително забрана за пушене на канабис в рамките на 100 метра от училище, детска градина, детска площадка или спортен център.

      Министърът на здравеопазването на Германия Карл Лаутербах обеща мащабна кампания за обучение на младите хора относно рисковете за здравето и засилване на програмите за превенция.

      Планираната медийна кампания обаче не успя да убеди критиците. „Това не резонира с тях, никога няма да проработи“, каза Борис Кноблих, говорител на организация за превенция на употребата на наркотици. 

      „Това, което работи, е някой, който влиза, говори с тях на кафе, без учител там“, каза той.
      Федералният център за здравно образование, свързан с министерството на здравеопазването, каза, че „ще поеме своята отговорност, като разшири своите предложения за превенция“.

      Междувременно южната провинция Бавария тества онлайн курс за обучение на учители как да подходят към темата в класната стая.

      Според официалната статистика от 2021 г. 8,8% от възрастните в Германия на възраст 18-64 години са заявили, че са консумирали канабис поне веднъж през предходните 12 месеца.

      Сред хората на възраст от 12 до 17 години този брой е нараснал до близо 10%.

      Правителството каза по-рано, че много потребители разчитат на лекарството по медицински причини и че новият закон също така ще подобри качеството на канабиса, консумиран от нарастващ брой млади хора.

      Наблюдатели от цял свят ще следят внимателно как действа законът на практика в Германия.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ