неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Израел обмисля експулсирането на лидерите на Хамас от Газа

      Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че правителството му обмисля експулсирането на лидерите на Хамас от ивицата Газа след края на войната, при условие че движението първо „капитулира“.
      „Идеята за изгнание е налице. Винаги можем да я обсъдим. Но мисля, че най-важното нещо е (Хамас) да се предаде“, каза Нетаняху в подкаст, излъчен от американския еврейски журналист Дан Сенър в неделя вечерта, според израелската обществена телевизия.
      Той повтори отхвърлянето си на всяко продължаващо присъствие на лидери на Хамас в ивицата Газа след края на войната, надявайки се, че местните жители, които не принадлежат към Хамас, заедно с официални лица от региона, ще управляват ивицата.
      „Тази война може да приключи утре, ако Хамас сложи оръжие и се предаде и върне заложниците“, каза той и добави. — Това зависи от тях.
      На въпрос за критиките, че въпросът със заложниците не е първи приоритет, той каза, че исканията на Хамас са неприемливи, а САЩ също казаха, че няма споразумение заради Хамас.
      Последният избор на Нетаняху да изгони Хамас идва, тъй като израелската армия все още не е постигнала целите си в продължаващата война в Ивицата Газа, която е да елиминира движението и да върне заложниците.
      Повече от 35 000 палестинци бяха убити и над 78 000 бяха ранени при брутална израелска атака срещу ивицата Газа след атаката на палестинската групировка Хамас на 7 октомври миналата година, при която загинаха близо 1200 души.
      Повече от седем месеца след израелската война огромни части от Газа лежаха в руини сред осакатяваща блокада на храна, чиста вода и лекарства.
      В междинно решение през януари базираният в Хага Международен съд (МС) заяви, че е „правдоподобно“ Тел Авив да извършва геноцид в Газа, като му нареди да спре подобни действия и да вземе мерки, за да гарантира предоставянето на хуманитарна помощ цивилни в анклава.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ