четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      Бивши европейски премиери посочиха нуждата от сериозна информационна кампания за еврото

      „Средностатическият човек трябва да бъде добре информиран за плюсовете от присъединяването към Еврозоната“. Това заяви бившият австрийски канцлер Волфганг Шусел на конференцията „България в еврозоната, кога?“. Той подчерта, че информационната кампания ще бъде по-успешна, ако се води от Централната банка, а не от политиците, в които хората нямат достатъчно доверие.

      Бившият канцлер посочи, че страната му се е подготвяла за приемането на еврото в рамките на година, с цел обществото да се довери на важната стъпка. Бившият румънски министър-председател Адриан Нъстасе обясни, бе еврозоната е дългогодишна мечта на Румъния и България.

      Проблемът е, че междувременно ЕС се промени. Има държави, които и сега биха искали да се присъединят към ЕС, но трябва да имат предвид тези промени“, каза той. Настасе заяви, че през 2004 г. Румъния е била по-близо до изпълнение на критериите за приемане в еврозоната.

      „По това време Румъния не беше изпълнила само един критерий, както е сега случаят с инфлацията при България“, допълни той.

      В момента Букурещ не изпълнява три от критериите. „Правителството у нас говори повече за присъединяването към ОИСР, отколкото за еврозоната“, обясни Адриан Настасе.

      Той подчерта, че проблемът с инфлацията е по-сериозен в Румъния, отколкото в България.

      „Трябва да се разсеят страховете на хората от това, че еврото ще доведе до повишение на цените и инфлация“, каза от своя страна Джоузеф Мускат, бивш премиер на Малта.

      Той посочи, че България трябва да се убеди своето общество за ползите от еврозоната, като се запази баланса между паричната страна на единната валута и политическата страна.

      Конференцията обхвана теми от икономически, финансов, политически и бизнес характер, свързани с присъединяването на България в еврозоната.

      Събитието е ключова платформа за насърчаване на диалога и сътрудничеството между участниците с цел гарантиране на плавния преход от лев към евро. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ