петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      ЕП избира нови председатели

      На 16 юли новият Европейски парламент трябва да гласува за своя председател и да избере своите 14 заместник-председатели, на 17 юли петима квестори, а на 18 юли нов председател на Европейската комисия.

      Ако бъде избрана от членовете на ЕП, Урсула фон дер Лайен ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите пет години.

      След учредяването на новия Парламент на 16 юли в 10:00 ч. централноевропейско време, членовете на ЕП трябва да изберат своя председател за следващите две години и половина.

      Председателят се ползва с широк спектър от изпълнителни и представителни правомощия, обхващащи „всички правомощия, необходими за ръководене на дейността на Парламента и за осигуряване на нейното правилно протичане“.

      Кандидатите за председател могат да бъдат издигнати от политическа група или от група членове на ЕП, достигащи ниския праг, т.е. 1/20 от членовете на ЕП. Преди гласуването кандидатите разполагат с 5 минути за кратко изявление.

      Тайното гласуване изискват абсолютно мнозинство от подадените валидни гласове, т.е. 50 % плюс един.

      След избора на своя председател Парламентът ще избере и своите 14 заместник-председатели и петима квестори, които съставляват Бюрото на Парламента.

      Какво правят заместник-председателите и квесторите?

      Заместник-председателите могат да заместват председателя, включително да председателстват пленарни заседания и да представляват Парламента на конкретни церемонии или дейности, когато е необходимо. Квесторите се занимават с административни въпроси, които засягат пряко членовете на ЕП.

      Заместник-председателите и квесторите са членове на Бюрото на Европейския парламент (където квесторите имат съвещателен глас), което определя правилата за гладкото функциониране на Парламента. Наред с другите си задължения, Бюрото изготвя предварителния проектобюджет на Парламента и взема решения по административни, кадрови и организационни въпроси. На практика политическите групи имат за цел да гарантират, че съставът на Бюрото отразява до голяма степен числения състав на групите, като също се вземат предвид и резултатите от избора на председател на ЕП. | БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ