неделя, 22.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
25.5 C
Варна
Search Suggestions

      СПП печели мнозинство в общинския съвет в Белград

      Сръбската прогресивна партия /СПП/ печели местните избори и ще има мнозинство в 110-местния общински съвет в Белград, предаде БГНЕС.

      При обработени 90,2% от избирателните секции и 89,04% от избирателите, листата на СПП печели 52,98% подкрепа (347 284 гласа), съобщи Градската избирателна комисия /ГИК/.

      След нея се нарежда листата „Доктор Саво Манойлович-Аз съм Белград-Крени-промени“ със 17,48% (114 561 гласа), а на трето място е „Избираме Белград“ с 12,13% (79 941 гласа). „Ние силата на народа“ зае четвърто място с 8,18% (53 607 гласа).

      Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви убедителна победа в столицата и почти всички други общини в страната, където бяха проведени избори.

      До повторните избори се стигна, след като СПП спечели вота на 17 декември с 49 места в общинския съвет, но не успя да формира мнозинство.

      „Имахме мнозинство дори след 17 декември в Белград. Но смятахме, че това не е достатъчна легитимност, защото другите не искаха да формират коалиция с нас. Сега ще имаме 62 или 63 места“ от общо 110 в градския съвет, заяви Вучич.

      Оценките на CeSID и Ipsos, базирани на 92,6% от обработената извадка, също потвърдиха доминацията на СПП.

      Местни неправителствени организации, които наблюдаваха гласуването, съобщиха за десетки нередности, включително купуване на гласове или двойна регистрация на избиратели.

      Александър Йованович-Чута от опозицията в Сърбия оцени ситуацията в страната като в Колумбия.

      „Това, което имахме възможност да видим днес, е Колумбия“, каза Йованович.

      Той заяви, че днешното гласуване на местните избори в Сърбия е било белязано от „поредица от нередности“, за които обвини Сръбската прогресивна партия.

      „Бяхме готови за всичко, което се случи, а това, което ни очаква, е битка“, посочи Йованович.

      Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще споделят първоначалния си доклад за вота днес, на 3 юни. | БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ