неделя, 22.09.24
12.8 C
София
20 C
Пловдив
21.5 C
Варна
Search Suggestions

      Извънредно заседание: Министрите на Иран потвърдиха „мъченическата“ смърт на Раиси

      Министерският кабинет на Иран се събра на извънредно заседание в понеделник сутринта след официалното потвърждение за „мъченическата“ смърт на президента Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдолахиан при катастрофа с хеликоптер.

      След заседанието кабинетът направи изявление, в което изрази съболезнования във връзка с кончината на президента и неговите спътници в инцидента.

      Министрите отдадоха почит на покойния президент за неуморните му усилия, като заявиха, че Раиси е посветил живота си на иранската нация.

      Те подчертаха, че ще се придържат към начина, по който президента е служил на страната и увериха иранския народ, че административните дела няма да бъдат прекъснати.

      Трагичният инцидент се случи, докато президентът и приближените му се връщаха от района Хода Афарин в северозападната иранска провинция Източен Азарбейджан след откриването на язовир на общата граница с Република Азербайджан.

      Инцидентът е станал в резултат на гъста мъгла в региона, която затрудняваше и работата на спасителните екипи.

      Хеликоптерът се е разбил в близост до медна мина „Сунгун“. Тя се намира между Джолфа и Варзакан в провинция Източен Азербайджан в Иран и е на около 70-100 км от град Табриз, един от най-големите градове в Иран и градът, към който са се отправили президентът на Иран и външният министър.

      Началникът на щаба на иранските въоръжени сили Мохамед Багери издаде заповед за използване на цялото оборудване и капацитет на армията, Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) и правоприлагащите органи за намиране на хеликоптера. От неделя насам в гористия и планински район са изпратени 40 отделни спасителни екипа.

      Хора в различни градове на Иран се събраха, за да се молят за президента Раиси и неговите спътници.

      Лидерът на Ислямската революция аятолах Сейед Али Хаменей изрази загриженост за изчезналия хеликоптер по време на среща със семействата на служители на IRGC.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ