четвъртък, 19.09.24
15.8 C
София
21 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      Politico: Захариева – един от петимата кандидати за еврокомисар под въпрос

      През следващите няколко седмици евродепутатите ще проведат изслушвания

      Не се случва често Европейският парламент да властва над Европейската комисия, но това е един от онези моменти, пише авторитетното издание Politico.
      През следващите няколко седмици евродепутатите ще проведат изслушвания за 26-те комисари, номинирани от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен. Не очаквайте всички да оцелеят.
      От 2004 г. Парламентът е отхвърлял поне един кандидат във всяка нова Комисия. Общо седем души са влезли в парламента като кандидат-комисари и са излезли като обикновени граждани.
      Този път лидерите на политическите групи в Парламента казват, че искат да свършат нещата бързо, за да може новата Комисия да започне работа. Това означава, че те може да задържат огъня, за да избегнат една неуспешна номинация да предизвика лудост по хранене с конкурентни партии, насочени към кандидатите на другия – но не залагайте на това.
      Ако парламентът реши да отреже екипа на фон дер Лайен, ето списък с кандидатите, които най-вероятно ще паднат.
      Екатерина Захариева – комисар по стартъпи, изследвания и иновации
      България
      Ножовете са насочени към Екатерина Захариева, бивш външен министър на България. През 2018 г. Захариева беше замесена в скандал, свързан с продажбата на българско гражданство, пише изданието. Както Euractiv съобщи тогава, бивш имиграционен служител обвини Захариева, че е съгласна с измамата като министър на правосъдието. Захариева отхвърли обвиненията и нямаше съдебни действия, но политическите й опоненти с охота припомнят на всички нейната връзка със скандала.
      Оливер Вархейи — Комисар по здравеопазването и хуманното отношение към животните
      Унгария
      Не е тайна, че изборът на унгарския премиер Виктор Орбан ще бъде изправен пред агресивно изслушване. Като комисар по въпросите на съседството и разширяването по време на първия мандат на фон дер Лайен, Вархейи беше изправен пред критики от страна на служители в Брюксел заради прегръщането кандидат-членки, което породи опасения относно върховенството на закона и демокрацията. Евродепутатите може би си спомнят и случая през 2023 г., когато той ги нарече „идиоти“.
      Докато се говори, че Будапеща има готов план Б в евродепутата Енико Гьори, някои в парламента се притесняват, че отхвърлянето на Вархей ще позволи на Орбан да държи Брюксел като заложник, като не предложи заместник. Все пак има широко съгласие в законодателния орган, че той е кандидатът, който най-вероятно ще бъде свален.
      Марта Кос — комисар по разширяването
      Словения
      Кос беше избрана в последната минута от нейното правителство, след като фон дер Лайен оказа натиск върху страната да номинира жена кандидат. Докато пълномощията й изглеждат обещаващи, тя вероятно ще се изправи пред въпроси относно своята компетентност. Тя подаде оставка като посланик на Словения в Германия и Швейцария през 2020 г. след обвинения в лошо управление и четириседмично разследване, проведено от Министерството на външните работи, според словенските медии.
      Тя също така ще трябва да преодолее обвиненията от словенската делегация на ЕНП за нейни предполагаеми връзки с полицията в бивша Югославия, както съобщава Euronews, обвинение, което тя многократно отрича.
      Лицето на Белгия
      Хаджа Лахбиб — комисар по хуманитарна помощ, управление на кризи и равенство
      Белгия
      Парламентът няма да е склонен да свали една от малкото жени в екипа на фон дер Лайен, а портфолиото на Лахбиб не е от най-желаните. по отношение на пътуване до Крим по време на нейното време като журналист, което беше финансирано от Русия, и относно обработката на визите за ирански служители, за което тя почти загуби работата си като външен министър.
      Глен Микалеф — комисар по справедливостта между поколенията, младежта, културата и спорта
      Малта
      Изборът на Малта повдигна въпроси сред членовете на собствената Лейбъристка партия на Микалеф поради липсата на опит за работа, която често се заема от бивш премиер или друга политическа тежка категория. 35-годишният Микалеф беше началник на кабинета на премиера Робърт Абела и познава добре Брюксел, тъй като ръководеше отдела на Малта, отговарящ за координацията с ЕС. Ще се сведе до това дали законодателите смятат тази автобиография за подходяща за портфолиото.

      Източник: Politico

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      1 коментар

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ