петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Откриха 80 плочки с радиоактивния опасен метал америций, двама са с повдигнати обвинения

      Плочките са държани с цел продажба, като цената на всяка е била 5000 евро

      Открити са общо 80 плочки америций на шест адреса и в автомобил в Пловдив, Карлово, Първенец и Калековец. Те са с размер 70/35/2,5 мм. Най-много са открити в автомобил в Пловдив – 44 броя, 35 са намерени във вила в Карлово и една плочка в частен дом в Първенец. Това стана ясно на брифинга по повод акцията на ДАНС и МВР в Пловдивско.

      Плочките са държани с цел продажба, като цената на всяка е била 5000 евро. Стойностите на гамафона установили над 430 пъти по-високи стойности на излъчване в периметър около 1 метър от всяка пластина.

      Първоначално са задържани четирима, в момента в ареста са двама мъже, които са се занимавали с частен бизнес. За тях прокуратурата ще поиска постояннен арест.
      Пластините имат индустриално приложение – прилагали са се за елиминиране на статично електричество. Те може да се използват за „мръсна бомба“, поясниха експертите. Според тях могат да причинят жертви, увреждане на здравето на различни лица, вследствие на радиационно замърсяване. Предприети са действия за обезопасяване на районите, където са намерени тези материали.

      Работата по случая продължава. Предстоят експертизи, а намерените радиоактивни материали в момента се съхраняват на безопасно място.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ