петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Израел оспори заповедите за арест на Нетаняху и Галант пред МНС и авторитета на съда

      Министерството очерта две отделни правни справки, които бяха представени на съда


      Израел обяви официалното си противопоставяне на юрисдикцията на Международния наказателен съд (МНС), след като прокурорът на съда поиска заповеди за арест на премиера Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант.
      Жалбата на израелското външно министерство оспорва както авторитета на съда, така и законността на заповедите за арест.
      Министерството очерта две отделни правни справки, които бяха представени на съда. Първият се фокусира върху това, което Израел нарече „явна липса на юрисдикция на МНС“ по делото, включващо Израел.
      Вторият обвини прокурора на МНС, че е нарушил собствения статут на съда, като не е позволил на Израел да проведе собствено разследване, преди да продължи със заповедите за арест.
      Според Марморщайн Израел твърди, че прокурорът е нарушил принципа на взаимно допълване, който позволява на държавата възможността да води съдебни производства вътрешно, преди МНС да се намеси.
      „Разнообразие от водещи държави (включително страни по ICC), организации и правни експерти от цял ​​свят споделят позициите, представени от Израел по тези въпроси“, твърди Марморщайн.
      Карим Хан, прокурорът на МНС, поиска през май съдът да издаде заповеди за арест на Нетаняху и Галант по подозрение в извършване на престъпления срещу човечеството в Газа.
      Оттогава Хан е поискал два пъти, последно през август, съдът да ускори издаването на заповедите.
      Ако заповедите бъдат издадени, Нетаняху и Галант няма да могат да пътуват до никоя от 124-те страни-членки на МНС, където неговите решения са задължителни, стига въпросните държави да спазват решението.
      МНС е независим международен орган, който не е свързан с ООН или друг световен орган.
      Пренебрегвайки резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня, Израел продължи офанзивата срещу Газа след атаката на Хамас на 7 октомври миналата година.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ