Search Suggestions
      петък, 18.10.24
      Search Suggestions

          САЩ санкционираха китайски фирми, снабдявали Русия с военни дронове

          САЩ налагат санкции на китайски компании, свързани с производството на дронове за Русия в конфликта с Украйна

          Съединените щати въведоха санкции срещу китайски компании, свързани с производството на безпилотни летателни апарати, които Русия използва във войната си срещу Украйна.

          Това са първите американски санкции срещу китайски субекти, които „пряко разработват и произвеждат цялостни оръжейни системи в партньорство с руски фирми“, съобщи Министерството на финансите на САЩ.

          Говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви: „За първи път действително видяхме китайска компания да произвежда сама оръжие, което след това е било използвано на бойното поле от Русия.“

          „Ето защо продължаваме да работим с нашите съюзници и партньори по света, за да дадем ясно да се разбере на Китай, че тази практика е неприемлива и те трябва да предприемат стъпки, за да ѝ противодействат“, добави той.

          Последното решение на Министерството на финансите е насочено към три компании – две в Китай и една в Русия – заедно с руски гражданин заради участието им в разработването и производството на руския безпилотен летателен апарат с голям обсег на действие от серията „Гарпия“.

          Дронът е „проектиран и разработен“ от базирани в Китай експерти и се произвежда в китайски заводи в сътрудничество с руски отбранителни фирми.

          След това те се прехвърлят в Русия за използване срещу Украйна.

          „Русия все повече разчита на експертния опит на чуждестранни специалисти и на вноса на сложни технологии, за да поддържа оръжейната си програма и да развива военната си кампания срещу Украйна“, заяви изпълняващият длъжността заместник-министър на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брадли Смит.

          Двете базирани в Китай компании са Xiamen Limbach Aircraft Engine Co и Redlepus Vector Industry Shenzhen Co.

          На прицел са били и базираните в Русия дружества с ограничена отговорност Trading House Vector и Artem Mikhailovich Yamshchikov.

          Предишни санкции на САЩ засегнаха китайски предприятия, които предоставят компоненти на руски фирми – като впоследствие тези части се влагат в оръжия.

          - Реклама -
          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions