Search Suggestions
      петък, 18.10.24
      Search Suggestions

          ТЕЦ „Бобов дол“ ще плати 100 хиляди лева глоба за вредни емисии

          Не са предприети мерки за ограничаване на емисиите на прахообразни вещества

          Глоба от 100 000 лева ще плати ТЕЦ „Бобов дол“ по наложена санкция от РИОСВ, която е потвърдена от Районнния съд в Дупница и с окончателно решение след обжалване от Административен съд – Кюстендил.

          Санкциите на централата за последните пет години за допуснати вредни емисии при работа на блоковете вече възлизат на около 800 000 лева, информира БНР.

          Проверката е извършена по сигнал на 20 март 2023 г. Експерти на РИОСВ – София установили силно запрашаване на въздуха в района на Големо село. To идвало от открит въглищен склад и от фигурата за съхранение на въглища, разположена до водоохладителните кули на централата каквато фигура има изградена и сега с депонирани въглища и слама за гориво.

          Според съставения Констативен протокол от проверката: Оросителната система на открития склад не е работела, нито е имало предприети мерки за ограничаване на емисиите на прахообразни вещества чрез оптимизиране на условията за товарене и разтоварване чрез намаляване на височината на разтоварване, използване на улеи, намаляване на обема на товарните дейности, ограничаване на дейностите при високи скорости и съобразяване с посоката на вятъра или ограничаване по друг подходящ начин.

          Кореспондентът на общественото радио от Кюстендил съобащва, че често местните хора по Разметаницa сигнализират за силно запрашаване в района на ТЕЦ-а. Въпреки, че е изграден зелен пояс около терена и през лятото се прави редовно водно оросяване, то е непредотвратимо, особено при силен вятър.

          В перспектива централата може да мине на гориво газ и водород, тогава ситуацията ще се подобри значително, коментират от ръководството на дружеството.

          БГНЕС припомня, че ТЕЦ „Бобов дол“ е кондензационна електрическа централа, която разполага с 3 енергийни блока с обща инсталирана мощност от 630Мв. Основното гориво на най-големия производител на енергия в Югоизточна България са кафяви и лигнитни въглища.

          По-рано тази година беше ремонтиран трети блок на централата.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions